Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Existuje smutná radost?

Smutek a radost tvoří běžně protipóly. Existují však výjimky, kdy tomu tak není. Při pročítání denních zpráv jsem takový pocit měl.

Radost jsem měl z toho, že jsem měl pravdu, smutek, že nastalo přesně to, co jsem napsal před více jak rokem v článku Zahrajte si daňové monopoly II.(1) Protože článek obsahuje jednoduchou analýzu oběhu peněz v liberální ekonomice, bude zajisté zajímavé nyní doložit zmíněné mechanizmy důkazy, které pozorujeme v EU dnes.
Navíc nastaly skutečnosti, které se nedaly předpokládat. ECB, Evropská centrální banka snížila úrokovou míru na 1 %. Investice do dluhopisů ale obnáší 4 až 8%.Toto opatření umožnilo soukromým bankám docílit obrovské zisky. Jestliže banka nakoupí dluhopisy v hodnotě 100.000.000 €, zaplatí při úrokové míře 1% 1.000.000 €. Při 4% z dluhopisů dostane banka 4.000.000 €. Čistý výdělek pak činí prvním rokem 3.000.000 €. Při splatnosti 4 roků činí výdělek banky 12 985 856 €. Protože se objem státních dluhopisů pohybuje řádově v miliardách €, jsou skutečné výdělky bank nepochybně daleko vyšší. Nemůže-li dlužný stát dostát svým závazkům, zaskočí jiný stát v roli ručitele s penězi daňových poplatníků. Takže pro banku je jakákoliv spekulativní  transakce tohoto druhu naprosto bez rizika. Umělé snižování ratingu jihoevropských států přišlo takto bankovním institucím a jejím soukromým akcionářům velmi vhod.
Ovšem zcela jinak jsou na tom obyčejní lidé.

Během uplynulého roku roku proboxovaly vlády jižní Evropy pod diktátem Spolkové Republiky a Francie celou řadu drastických úsporných opatření. Důsledkem je vysoká nezaměstnanost, zejména mladých lidí. Všechny státy zaznamenaly snížení růstu HDP, některé ekonomiky, zejména Španělsko přešly do recese. Tolik vychvalované ozdravení ekonomiky se tudíž vůbec nekonalo.
Evropská krize se navíc projevila i ve světové ekonomice. Podle Světové organizace práce (ILO) bylo v roce 2011 ve světě 196 milionů nezaměstnaných, v roce 2012 se počítá s 202 miliony. Podle zmíněné organizace se v téměř dvou třetinách zemí Evropy zvýšila nezaměstnanost. Předpoklad zastavení nárůstu se očekává až kolem 2016. Jako hlavní příčinu vidí vedení ILO právě v úsporných opatřeních evropských vlád. Zvláště tíživá je situace u mladých lidí. Z celkového počtu 196 milionů nezaměstnaných činil podíl mladých lidí ve věku mezi 15 až 24 let 75 milionů. (2)
Takže když vyzval pan Nečas mladé lidi aby šli přesvědčit babičku a dědečka na venkov aby volili ODS, netušili mladíci a dcerky, že to budou právě oni, kteří zaplatí nejvyšší daň v podobě nezaměstnanosti za tento propagandistický podvod.

Vlivem úsporných opatření klesá všeobecná spotřeba, klesají příjmy státních rozpočtů. Všude tam, kde se vlády pokoušejí proboxovat úsporná opatření, jsou negativní důsledky na společnost stejné. Úsporná opatření mají negativní vliv na celkové konjunkturální klima v EU. Celkové podnikatelské klima se podle průmyslového barometru v jarních měsících opět snížilo v r. 2012 až na hodnotu 46. Takže vývoj Evropské ekonomiky se opět nachází od listopadu 2011 v recesi.(3)

V celé EU se díky úsporným opatřením dramaticky zhoršují sociální podmínky:
Česká Republika:
Podle M. Fassmana:(ČMKOS)... totiž zaměstnanec s průměrnou mzdou přijde kvůli chystanému zvýšení daně z přidané hodnoty, spotřební daně a kvůli vyšším odvodům na zdravotní pojištění ročně přinejmenším o 11 230 korun...(4) Podle zmíněného článku začínají spotřebitelé preferovat výrobky s nízkou cenou.
Řecko:
Zvláště dramatická situace panuje v Řecku. Podle článku The daily Telegraph ze dne 17.02.2012 zkrachovalo přibližně 100 000 podniků, desetitisíce ztratily přístřeší.
Podle autora článku existuje na venkově směnný obchod.(5)
Španělsko:
Ve Španělsku není situace lepší.
Podle studie EPA, která registruje všechny nezaměstnané, dosáhla nezaměstnanost mladých lidí pod 25 let 52%, celkový počet nezaměstnaných dosáhl 5,6 milionů. V současné době je 1,7 milionů domácností bez jakéhokoliv příjmu, neboť všichni práceschopní členové jsou tak dlouho nezaměstnaní, že ztratili jakékoliv právo na podporu.
Dramatický nárůst nezaměstnanosti vede k všeobecné recesi. Výpadek příjmu do státního rozpočtu z daní z příjmu se odhaduje do konce roku 2012 na 2 miliardy €. Nedávné snížení Ratingu ze strany S&P je nyní zdůvodněno všeobecně špatnou hospodářskou situací Španělska.(6)
Závěr
Jednoduchá úvaha o fungování příjmů a výdajů státního rozpočtu z minulého roku(1) se ukázala být nejen realistická, ale ve srovnání s nynější zkutečností až příliš optimistická. Celoevropská hysterie snížit výdaje státních rozpočtů spolu se zvyšováním daňového zatížení obyvatelstva není v podstatě nic jiného, než naprosto triviální aplikace primitivního liberalismu opírajícího se o preferenci vlastního prospěchu. Slepá víra v neregulované tržní mechanizmy zcela selhala. Pokračování těchto ekonomických praktik znamená do budoucna návrat pauperismu z rozvojových zemí, zejména těch prahových, zpět do Evropy. Jestliže v minulosti existovaly pokusy reformovat socialismus na socialismus s lidskou tváří, lze dnes vážně pochybovat o tom, že se podaří kapitalismu vtisknout lidskou tvář.
(1)http://premysljankroupa.blog.idnes.cz/c/178021/Zahrajte-si-danove-monopoly-Dil-II.html
(2) http://www.tagesschau.de/wirtschaft/arbeitslosigkeiteuropa100.html
 (3)http://de.reuters.com/article/topNews/idDEBEE83M06820120423
 (4)http://www.novinky.cz/finance/266374-cesi-uz-nekupuji-kvalitni-zbozi-zajima-je-jen-nizka-cena.html?ref=boxF
(5)http://www.presseurop.eu/de/content/article/1521681-wie-bruessel-griechenland-verwuestet
(6) http://www.heise.de/tp/artikel/36/36843/1.html

Autor: Přemysl Kroupa | sobota 5.5.2012 8:17 | karma článku: 7,52 | přečteno: 517x
  • Další články autora

Přemysl Kroupa

Napsáno do šuplíku.

Tento článek byl napsán před dvěma léty, kdy tehdy USA zahájily hospodářskou válku, jako ochranu před zničujícími importy. Doba potvrdila, co napsáno níže.

23.2.2019 v 8:15 | Karma: 7,84 | Přečteno: 222x | Diskuse| Ekonomika

Přemysl Kroupa

Vyslechněme obě strany.

Tato zásada je pevně zakotvena všude tam, kde lze jen v náznaku nalézt alespoň stopy základního smyslu pro spravedlnost s cílem neublížit nevinnému.

19.11.2016 v 8:07 | Karma: 8,12 | Přečteno: 417x | Diskuse| Společnost

Přemysl Kroupa

Klaus- Konvičkův syndrom.

Český národ trpí nesamostatností a stupidním diktátem EU, který nebere zřetel na zájmy členských států. To se týká zejména problematiky imigrace z muslimských zemí.

4.6.2016 v 7:58 | Karma: 11,01 | Přečteno: 855x | Diskuse| Politika

Přemysl Kroupa

Pražská kavárna, sluníčkáři a spol.

Ve Spolkové Republice Německo vznikla nová politická strana pod názvem AfD. Jejím hlavním tématem je ostré odmítnutí přílivu migrantů do spolkové republiky.

14.5.2016 v 8:00 | Karma: 18,01 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Politika

Přemysl Kroupa

Budeme pracovat až do smrti?

Česká a s ní celá evropská populace stárne spolu s prognózami, že populace v aktivním věku neuživí stále rostoucí a déle žijící populaci lidí v důchodovém věku.

2.4.2016 v 7:59 | Karma: 20,48 | Přečteno: 644x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

AKTV už sedm let hájí zájmy televizí. Bojuje s piráty a za nové zákony

25. dubna 2024

Asociace komerčních televizí slaví letos na jaře již sedmé výročí od založení. Jejími prioritami...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:54

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Moderátorka Porupková ukázala jizvu v dekoltu a promluvila o rakovině

25. dubna 2024  10:48

Moderátorka zpráv FTV Prima Soňa Porupková (34) se na sociální síti svěřila fanouškům s tím, že má...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Caveat venditor (Prodávající by měl dát pozor. )
Odpovědnost za vlastnosti prodávaného zboží nese prodávající.
To platí nejen v ekonomii, ale i v politice.