Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za co můžeme být vděčni muslimům II.

Dalším významným kanálem, kterým proudila antická kultura a muslimská vzdělanost do Evropy bylo Španělsko:

Na španělském území se usadili Visigótové, kteří vytvořili v letech 418-711 tzv. Visigótské království. Dějiny Španělska :„...na poloostrově se i přes všechny vlny barbarů, kteří se na něm usadili, příliš nezměnil základní typ populace, protože nájezdníků bylo sotva 100 000..jejich příchod nelze považovat  za pohromu pro místní obyvatelstvo, neboť přicházely celé kmeny včetně žen a dětí... Vizigotové žili společně se starousedlíky a přispěli k všeobecnému rozmachu...“(3) Takže tvrzení, že Říši římskou zničily nájezdy barbarů se nezakládá na pravdě. Na str. 45 se lze dočíst:“... K zásadnímu zlomu došlo až v průběhu 8. století. Zánik římské kultury se odrazil v charakteristickém rysu dějin Evropy 8. až 11. století, v kulturní krizi. Římská kultura zmizela a středomořský svět se rozdělil na dvě části. Jižní část se islamizovala, ...(3)
Jak je možné, že zmizela antická kultura, když na jejím zničení neměla invaze barbarů zásadní vliv? Barbaři, kteří se nacházeli v pohraničních oblastech Říše římské byli většinou romanizováni, tj. přejali do jisté míry i antickou kulturu a životní styl. Jediné vysvětlení je systematické ničení antické kultury ze strany křesťanů.
711 se vylodila muslimská vojska u Gibraltaru, složená z Berberů, muslimských kmenů ze severní Afriky, 712 dobyta Sevilla, 716-719 dobyto Katalánsko.
V r. 741 přicházejí Syřané. Muslimští dobyvatelé zachovali i na Iberském poloostrově zásadu, že neobraceli křesťanské obyvatelstvo na islám. Hlavním důvodem byla daňová politika. Pokusy o misijní činnost ze strany křesťanů stály pod trestem smrti. Po ozbrojených srážkách Arabů s Berbery došlo k vystěhování Berberů.
V 10. století dochází k nebývalému rozkvětu muslimské kultury. Zatím co křesťanská města měla většinou kolem 10 000 obyvatel, konkurovala mnohá města počtem obyvatel Konstantinopoli, Damašku, či Bagdádu.….“Města měla vlastní osvětlení, kanalizaci, knihovny, lázně, byla významnými kulturními středisky. Křesťanská města na poloostrově byla buď téměř po jedno století neobydlená, nebo z nich byli muslimští obyvatelé vyhnáni. Kromě nově postaveného Ovieda byla ostatní města římského původu. Obsazení starých měst křesťany však neznamenalo zrod městského života. Noví obyvatelé byli pastýři a rolníci“(3)
Muslimská kultura vrcholila v 9. a 10. století. Z počátku byla studována antická díla, později dochází k samostatnému bádání.
Dějiny Španělska:(3)..“.je obtížné popsat stručně v několika řádcích přínos a význam španělských muslimů pro evropskou kulturu.. Následunje dlouhý výčet autorů a děl z oboru matematiky, astronomie, lékařství, zemědělství. Nechybí i básníci a ostatní umělci. „… „Knihovny byly početné a bohaté. Chalífa al-Hakam II (961-976) vlastnil knihovnu s více než 400 000 svazků.“, Knihovna v Cordobě měla 500 000 svazků(1) . Zatím co klášterní knihovna v Reichenau, jedna z největších, obsahovala 400 až 600 svazků, většinou náboženského obsahu.“ (1)

Dějiny Španělska:
...“Ve srovnání s muslimskou kulturou byla kultura astursko-leónských křesťanů velmi chudá.
Objevilo se jen několik komentářů k biblickým textům, kopie děl sv. Augustina, sv. Isidora a sv. Jeronýma, několik odkazů na antická díla.“(3)
Z uvedeného vyplývá, že stylizovat kláštery jako ostrovy kultury a vědění je poněkud přehnané. Pokud ale tyto chápeme jako ostrovy kultury a vzdělanosti, pak se musíme ptát, jak je to možné že ve středověku existovaly ostrovy vzdělanosti v moři absolutní negramotnosti. Sám Karel Veliký byl napůl negramotný, zato horlivý šiřitel křesťanství. Za oběť mu padlo 4500 Sasů, kteří odmítli  nechat se násilně pokřtít.
Obrat nastal až v době renesance. Díla antických a arabských autorů překládali židé do řečtiny a z řečtiny byly křesťanskými mnichy prováděny překlady do latiny.
I v období rozkvětu islámu ve Španělsku došlo k několika nájezdům islámských fundamentalistů.
Jednou to byli Almoravidé:“...byli v zásadě horliví muslimové, v nichž se spojovala nesmlouvavá zanícenost, se zvláštní myšlenkovou omezeností, deklarovaná přísnost .. hluboká zbožnost s rudimentárním spiritualismem.“(3 str 114). Jejich náboženský fundamentalismus vyvolal exodus muslimských učenců. Jejich díla však nebyla cíleně ničena. Ale i toto hnutí zcela nezabránilo rozkvětu umění.
Druhou vlnu vyvolali Almohadé(4):...Almohadské reformní hnutí  vyvolalo v polovině 12.století reakci nevzdělaného muslimského „kléru“  i ještě nevzdělanějších věřících.. Ale i za jejich vlády pokračuje kulturní vývoj, zejména v oblasti architektury.(3 str 135)
Konečnou tečku kulturního a vědeckého transferu udělala Reconquista(718-1492)
...“v prachu proudů uprchlíků vyhasíná lesk al-Andalus. Na místo toho vkročila do země s vysokou kulturou obávaná Svatá Inkvizice, která v její brutalitě nikde v Evropě nedosáhla takovéto úrovně.
Univerzity se vylidnily, města zchudla. Roku 1499 nechal španělský velkoinkvisitor  Kardinál Gonzalo Jiménez de Cisneros(8) na tržišti v Granadě zřídit hranici, na kterou byla vhozena nesčetná díla z islámských knihoven. Jejich počet byl tak veliký, že hranice hořela několik dní.“(1)
Jednalo se o spisy z oboru islámské teologie, filosofie, dějin, přírodních věd. Nechal zachovat pouze
lékařské spisy. Kardinál Cisneros, zpovědník Izabely I. Kastilské, nechal upálit 2500 lidí.
Ze Španělska bylo vyhnáno muslimské obyvatelstvo, židé a všichni ti, kteří byli donuceni přestoupit z islámu na křesťanství (moriskové). Literatura uvádí vyhnání  275 000 morisků v letech
1609-1611, židů pak kolem 130 000.
S touto skutečností ostře kontrastuje praxe  v muslimských zemích, kde každý měl možnost společenského vzestupu bez ohledu na náboženství, pokud platil jako nemuslim daně.
Španělsko se stalo po reconquistě  na dlouhá staletí baštou nejreakčnějšího katolictví. V roce 1803 činil analfabetismus ve Španělsku 94% všeho obyvatelstva.(4, str. 399).
Třetím pramenem antické kultury jsou archeologické nálezy a palimpsesty.
Jako jeden z nejvýznamnějších archeologických nalezišť je okolí egyptského města Oxyrhynchos,
asi 160 km jihozápadně od Káhiry. Tamější obyvatelstvo ukládalo za nepotřebné považované písemnosti jednoduše na místní smetiště. Díky suchému klimatu se uchovaly nesčetné papyry
z dob řecké a římské doby. Kromě běžné korespondence se uchovala i četná antická literární díla o kterých se sice vědělo, ale byla považována za ztracená. Zajímavé jsou i  rukopisy z raného křesťanství. Mezi nimi jsou spisy, které nebyly přejaty do kanonizovaných textů Bible.
(Tomášovo Evangelium).
Palimpsesty:
Listy pergamenů, popř. papyrů, které byly následně přepsány. Za některá ztracená díla antických autorů skutečně vděčíme trpělivé práci křesťanských mnichů. Ti totiž sbírali antickými texty popsané listy, smývali původní texty a na tak očištěný podklad psali náboženské texty. Díky moderním metodám je nyní možné původní texty učinit čitelnými. Zásluha nositelů středověké kultury nespočívá ani tak na pracném opisování antických textů, ale jejich nedokonalém zničení. Jako příklad slouží palimpsest z roku 1229, kdy byly přepsány Archimedovy výpočty těžiště koule a komolého rotačního paraboloidu středověkými modlitebními texty. Tento palimpsest byl r. 1998 vydražen za 2,2 mil. Dolarů.(1) Všeobecně se soudí, že dalším vydatným pramenem antických textů je Vatikánská knihovna.
Závěr:
Z uvedených článků , které se opírají o dějiny evropských národů jednoznačně vyplývá, že díky ranému křesťanství se vytvořilo na konci antiky kulturní vakuum. Skutečně, ať je nám to milé či nikoliv, bez vlivu arabské islámské kultury, popřípadě moderní archeologie by byla antická věda a kultura téměř celá staletí pro moderní svět ztracena. Je otázkou, s jakým zpožděním by v Evropě nastala renezance a po ní moderní osvícenství, kdyby nedošlo ke zpětnému transferu díky muslimské arabské kultuře. Na každý pád lze s jistotou tvrdit, že křesťanství přineslo více jak tisícileté zdržení ve vývoji evropské vědy a techniky.

(1) Rolf Bergmeier, Schatten über Europa,
(2)Dějiny Řecka Nakladatelství Lidové Noviny
(3) Dějiny Španělska Nakladatelství Lidové Noviny
(4) http://de.wikipedia.org/wiki/Almohaden
(5)http://de.wikipedia.org/wiki/Iran-Contra-Aff%C3%A4re(6)  http://de.wikipedia.org/wiki/Oxyrhynchos
(7)http://de.wikipedia.org/wiki/Thomasevangelium

Autor: Přemysl Kroupa | sobota 14.7.2012 8:00 | karma článku: 8,94 | přečteno: 868x
  • Další články autora

Přemysl Kroupa

Napsáno do šuplíku.

Tento článek byl napsán před dvěma léty, kdy tehdy USA zahájily hospodářskou válku, jako ochranu před zničujícími importy. Doba potvrdila, co napsáno níže.

23.2.2019 v 8:15 | Karma: 7,84 | Přečteno: 222x | Diskuse| Ekonomika

Přemysl Kroupa

Vyslechněme obě strany.

Tato zásada je pevně zakotvena všude tam, kde lze jen v náznaku nalézt alespoň stopy základního smyslu pro spravedlnost s cílem neublížit nevinnému.

19.11.2016 v 8:07 | Karma: 8,12 | Přečteno: 417x | Diskuse| Společnost

Přemysl Kroupa

Klaus- Konvičkův syndrom.

Český národ trpí nesamostatností a stupidním diktátem EU, který nebere zřetel na zájmy členských států. To se týká zejména problematiky imigrace z muslimských zemí.

4.6.2016 v 7:58 | Karma: 11,01 | Přečteno: 855x | Diskuse| Politika

Přemysl Kroupa

Pražská kavárna, sluníčkáři a spol.

Ve Spolkové Republice Německo vznikla nová politická strana pod názvem AfD. Jejím hlavním tématem je ostré odmítnutí přílivu migrantů do spolkové republiky.

14.5.2016 v 8:00 | Karma: 18,01 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Politika

Přemysl Kroupa

Budeme pracovat až do smrti?

Česká a s ní celá evropská populace stárne spolu s prognózami, že populace v aktivním věku neuživí stále rostoucí a déle žijící populaci lidí v důchodovém věku.

2.4.2016 v 7:59 | Karma: 20,48 | Přečteno: 644x | Diskuse| Politika

Přemysl Kroupa

Plechové kalhoty.

"Soudruhu Josefe Visarionoviči, jsou zde opět ti tři Němci“.“Jací Němci, žádné jsem nepozval“ „No přece soudruzi Gottwald, Vierlinger a Neumann.“ „Hlupáku! To jsou soudruzi z Československa.

5.3.2016 v 8:12 | Karma: 14,55 | Přečteno: 779x | Diskuse| Politika

Přemysl Kroupa

Jak dál po rozpadu EU

Pan Vít Klíma rozvinul v Literárních Novinách fantazii na téma, jak dál po rozpadu EU(1). Je až zarážející, jak se tyto noviny mění v šovinisticky laděný plátek.

16.1.2016 v 8:00 | Karma: 12,29 | Přečteno: 508x | Diskuse| Politika

Přemysl Kroupa

Když Kalifornie přestala zářit zlatem, praskla tam spekulativní bublina.

Četl jsem se zájmem článek pana profesora Z. Revendy(1). Zajisté bude zajímavé přidat několik faktů za účelem hlubšího pochopení fungování soukromého kapitálu.

19.9.2015 v 8:31 | Karma: 12,96 | Přečteno: 380x | Diskuse| Společnost

Přemysl Kroupa

Otevřený dopis panu Radimu Valenčíkovi(1)

Vážený pane Valenčíku, četl jsem Váš níže uvedený článek. Při čtení Vašeho článku lze nabýt dojem, že každý utečenec, přicházející do EU je něco jako obtížný hmyz.

5.9.2015 v 8:21 | Karma: 9,51 | Přečteno: 650x | Diskuse| Politika

Přemysl Kroupa

Proč nefunguje eurozóna

Potřeboval jsem koupit závitovou tyč. Doma se dívám na štítek a ejhle: Made in China. Popadl mně vztek. Jak funguje hospodářství v EU, když musíme dovážet i tak výrobně primitivní zboží?

1.8.2015 v 8:01 | Karma: 14,29 | Přečteno: 800x | Diskuse| Ekonomika

Přemysl Kroupa

Otevřený dopis paní Vojtekové.

Vážená paní Vojteková, mohu Vás ujistit, že žádná občanská válka v Německu nehrozí. (1)Pár intelektuálně zaostalých sice demonstrují, občas něco zapálí ale to není ani zdaleka žádná předzvěst občanské války.

20.6.2015 v 8:00 | Karma: 14,54 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Společnost

Přemysl Kroupa

Teď už máme, co jsme chtěli. Chtěli?

Když se pan Klaus demonstrativně drápal u příležitosti vstupu do EU na horu Blaník a tím demonstroval svůj žal nad ztrátou české samostatnosti, jistě mu uniklo, že to byl právě on spolu s dalšími,

9.5.2015 v 7:59 | Karma: 23,95 | Přečteno: 947x | Diskuse| Ostatní

Přemysl Kroupa

Jak český Honza o všechno přišel.

Československá federace stála na sklonku komunistického režimu před celkovým bankrotem. Záchranu přinesl přechod k liberálnímu hospodářskému systému. Jako všeobecně platné mínění platí přesvědčení že stát neumí hospodařit a proto musí veškeré podnikatelské aktivity přenechat soukromému podnikatelskému sektoru.

2.5.2015 v 7:59 | Karma: 16,00 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Ekonomika

Přemysl Kroupa

Podnikatelské praktiky dělnické třídy.

Všeobecně se ví, že podniky v majetku státu pracovaly zcela neefektivně a že tomu odpovídal i neutěšený stav celého hospodářství. Je tomu opravdu tak?

12.4.2015 v 8:56 | Karma: 15,10 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Přemysl Kroupa

Jak za socialismu vykořisťovala dělnická třída sama sebe.

Prý spočívá princip kapitalistické výroby na vykořisťování člověka člověkem, za socialismu je tomu údajně naopak.

4.4.2015 v 8:05 | Karma: 12,74 | Přečteno: 1249x | Diskuse| Politika

Přemysl Kroupa

Všem, kteří v řízené ekonomice vidí rudého ďábla.

Tvrzení, že stát neumí hospodařit patří do kategorie primitivní propagandy a nemá s realitou nic společného. Ať je kapitál ve vlastnictví státu, či v soukromých rukou, počíná si majitel kapitálu zcela stejně.

28.3.2015 v 7:43 | Karma: 12,50 | Přečteno: 715x | Diskuse| Politika

Přemysl Kroupa

Jak pan Varoufakis sypal v Bruselu perly.

Když řecký ministr financí nabídl Bruselu splácení řeckého dluhu v závislosti na investicích a růstu ekonomie Řecka, byl tento návrh ze strany EU rozhodně odmítnut.

21.3.2015 v 8:42 | Karma: 15,01 | Přečteno: 682x | Diskuse| Ostatní

Přemysl Kroupa

Investice, jejich postavení ve společnosti díl I

Investice není v podstatě nic jiného, než proud peněz. Investor vynakládá peníze (kapitál) za účelem jejich rozmnožení ve formě zisku, který přechází do jeho majetku. Tento zisk buď použije k rozmnožení investičního kapitálu, nebo jej použije pro vlastní potřebu.

14.3.2015 v 8:20 | Karma: 6,49 | Přečteno: 244x | Diskuse| Ostatní

Přemysl Kroupa

Neviditelná ruka trhu.

Jednou z nejcitovanějších pasáží základu klasické ekonomie, vydané Adamem Smithem v roce 1776 pod názvem Blahobyt národů je tak zvaná neviditelná ruka:

7.3.2015 v 9:05 | Karma: 8,50 | Přečteno: 906x | Diskuse| Ostatní

Přemysl Kroupa

Je postavení Romů izolovaným celospolečenským problémem?

Na portálu iDNES.cz byl uveřejněn článek , v němž Český helsinský výbor informuje ve své správě o stavu lidských práv v Česku za rok 2012.(1) Správa se zabývá katastrofálním postavením Romů v ČR a poukazuje na sílící odpor obyvatelstva vůči této etnické skupině.

14.9.2013 v 8:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 894x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Caveat venditor (Prodávající by měl dát pozor. )
Odpovědnost za vlastnosti prodávaného zboží nese prodávající.
To platí nejen v ekonomii, ale i v politice.