Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na konci roku spřádáme plány.

Přichází Vánoce spolu s Novým rokem, čili čas, kdy se hodnotí uplynulý rok či období a spřádají se plány do budoucna.

Spřádat plány je založeno na lidské schopnosti si uvědomovat minulost spolu s budoucností. Plánovací proces je tudíž přirozeným projevem lidské inteligence. Základním cílem je snaha dostat sebe, či rodinu, nebo určitou skupinu lidí ze stávající do budoucí, výhodnější situace. Jedná se tudíž o jakýsi inovační proces, ve kterém na základě úvahy opírající se o zkušenost se stanovují cíle, kterých chceme dosáhnout. Dosažení vytčených cílů však představuje více.
Z vytčených cílů vyplývá nutnost mobilizovat zdroje, stanovit časový postup, většinou dílčí, etapové cíle, popřípadě zapojit do jeho uskutečnění skupinu lidí, např. rodinu, či přátele.
Lze plánovací proces omezit pouze na osobní, či skupinové cíle? Jestliže se jedná o skupinové cíle, potom se naskýtá otázka, jak maximálně velká může naše skupina být.  Obecně lze říci, že lze plánovat v jakkoliv velké skupině, tudíž i na úrovni národní společnosti,  státu, nebo skupiny států. (EU).
Zapřisáhlí liberálové vidí v plánování komunistického démona aniž by si uvědomili, že se v případě plánování jedná o zcela základní projev lidské inteligence, na celospolečenské úrovni pak o projev kolektivní inteligence. Jen duševně postižený žije ze dne na den, bez minulosti, bez budoucnosti, bez jakýchkoliv cílů, spokojený sám ze sebou aniž by si uvědomoval vlastní současnost.
Každý podnikatel, či zapřisáhlý liberál jistě namítne, že na vlastní podnikové úrovni kontinuálně provádí plánovací činnost. Hledá nové zákazníky, vylepšuje vlastní produkty, zlepšuje výrobní technologie, navíc podplácí, pardon, poskytuje sponzorské dary odběratelům či potenciálním zákazníkům, stará se o ovlivňování místní či celorepublikové politické elity s cílem získat, či upevnit vlastní postavení na trhu.
Problém je v tom, že naši páni podnikatelé sledují ryze soukromé cíle, či cíle investorů za účelem rozmnožování jejich soukromého bohatství. Cíle a snahy dosáhnout konečného plánovaného efektu jsou sice shodné, (maximalizace soukromého zisku) ale metody a způsoby uskutečnění těchto liberálně pojatých plánů jsou z celospolečenského hlediska chaotické a působí zcela protichůdně.

Výsledek je možno již na první pohled vidět v prognózách vývoje každé liberálně orientované ekonomiky. O platnosti tohoto tvrzení se může přesvědčit každý, kdo si přečte výhledy a prognózy vývoje hospodářství v novinách. Je zcela nepochybné, že celosvětovou ekonomiku drží nad vodou státy buď s řízenou ekonomikou jako je Čína nebo ekonomiky, kde vlády sledují a uskutečňují celospolečenské cíle. (Indie, Brazílie) Situace je taková, že dlouhodobá předpověď vývoje klimatu je mnohdy spolehlivější, než předpovědi růstu HDP liberálních ekonomik. Vysvětlení je zcela jednoduché. Zatím co meteorologie používá matematické modely zpracovávaných na výkonných počítačích, odmítá liberální ekonomika zásadně z ideologických důvodů jakékoliv modelování vývoje hospodářství, jakékoliv stanovení centrálních cílů a řídicí zásahy do hospodářství. Chaotický vývoj jednotlivých ekonomik ani v náznaku neumožňuje modelování jejich vývoje a s tím i příslušné předpovědi. Výsledkem je, že tyto hospodářské systémy se vyvíjejí chaoticky na základě různě silných, mnohdy protichůdných tlaků působících vně i uvnitř těchto ekonomik. Za těchto okolností nelze ani v náznaku mluvit o cíleném vývoji společnosti, o kontinuitě rozvoje už vůbec ne. Na místo, aby demokraticky zvolená vláda předložila voličům před volbami vlastní hospodářský plán ve kterém by byly jasně zformulovány cíle dostat ekonomiku a tím i sociální úroveň na kvalitativně vyšší úroveň, omezují se vlády na pouhé přizpůsobování se vnitřním, či vnějším momentálně probíhajícím procesům a vývojovým tendencím. Navíc se vůbec nesnaží alespoň v náznaku usměrnit vývoj společnosti žádoucím směrem formou řídících zásahů.
Tento stav se projevuje i v soukromém životě jednotlivců. Jak si může mladý člověk zvolit povolání, jestliže neví, zda bude po ukončení studia nezaměstnaný, neboť profesní skladba společnosti se neustále mění? Jak může plánovat svou budoucnost zaměstnanec, byť by jen na jeden rok, jestliže neví kdy dostane od pana podnikatele vyhazov a zda vůbec sežene práci? Jak může plánovat drobný podnikatel svou činnost, jestliže stačí, když mu odběratel nezaplatí fakturu, konkurence, či odběratel mu srazí cenu a tak jej doženou do konkurzu? Jediným řešením je žít ze dne na den, bez budoucnosti, pasívně přijímat přítomnost Výsledkem je stagnující hospodářství při prakticky nulovém růstu, rychle za sebou následující krize celých hospodářských soustav spojené se všeobecnou destrukcí sociální úrovně celé EU.
Na místo aby vlády vytyčily hospodářské cíle, mobilizovaly finanční zdroje spolu s lidskými,
cíleně a vyváženě investovaly státní kapitálové podíly do jednotlivých odvětví vlastního, či celoevropského hospodářství, jsme svědky čím dále tím zřetelnější dekadence elit a tím celé společnosti. Ty se starají o vlastní osobní, či skupinový prospěch a je jim zcela jedno, že se liberálně orientované ekonomiky hospodářsky vyspělých zemí dostávají z hlediska celkového vývoje do defenzivy ve srovnání se státy, kde vlády cíleně sledují vlastní hospodářské cíle, kde zájem státu a společnosti stojí nad zájmem soukromým. Výsledkem je dlouhodobý, všeobecný společenský a hospodářský marasmus, stagnace ústící ve všeobecnou bezvýznamnost.Tento stav lze charakterizovat jako projev kolektivní debility, projevující se jako všeobecný, dlouhodobý, celospolečenský úpadek bez jakékoliv snahy o trvalé, cílené zlepšení.
Závěr
Permanentní pozitivní vývoj společnosti lze tudíž docílit pouze tehdy, jestliže demokraticky zvolená vláda dokáže stanovit celospolečenské cíle a na základě státním plánem stanovených cílů zkoordinovat činnost jak soukromých tak i státních podnikatelských subjektů. Základním předpokladem hospodářského a sociálního rozvoje není hospodářská soutěž spolu s bezvýhradným egoismem, ale cíleně koordinovaná, řízená spolupráce.

Autor: Přemysl Kroupa | sobota 22.12.2012 7:59 | karma článku: 7,04 | přečteno: 455x
  • Další články autora

Přemysl Kroupa

Napsáno do šuplíku.

Tento článek byl napsán před dvěma léty, kdy tehdy USA zahájily hospodářskou válku, jako ochranu před zničujícími importy. Doba potvrdila, co napsáno níže.

23.2.2019 v 8:15 | Karma: 7,84 | Přečteno: 222x | Diskuse| Ekonomika

Přemysl Kroupa

Vyslechněme obě strany.

Tato zásada je pevně zakotvena všude tam, kde lze jen v náznaku nalézt alespoň stopy základního smyslu pro spravedlnost s cílem neublížit nevinnému.

19.11.2016 v 8:07 | Karma: 8,12 | Přečteno: 417x | Diskuse| Společnost

Přemysl Kroupa

Klaus- Konvičkův syndrom.

Český národ trpí nesamostatností a stupidním diktátem EU, který nebere zřetel na zájmy členských států. To se týká zejména problematiky imigrace z muslimských zemí.

4.6.2016 v 7:58 | Karma: 11,01 | Přečteno: 855x | Diskuse| Politika

Přemysl Kroupa

Pražská kavárna, sluníčkáři a spol.

Ve Spolkové Republice Německo vznikla nová politická strana pod názvem AfD. Jejím hlavním tématem je ostré odmítnutí přílivu migrantů do spolkové republiky.

14.5.2016 v 8:00 | Karma: 18,01 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Politika

Přemysl Kroupa

Budeme pracovat až do smrti?

Česká a s ní celá evropská populace stárne spolu s prognózami, že populace v aktivním věku neuživí stále rostoucí a déle žijící populaci lidí v důchodovém věku.

2.4.2016 v 7:59 | Karma: 20,48 | Přečteno: 644x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  13:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Zakázky TSK jen vyvoleným. Za manipulaci tendrů soudí 15 lidí a čtyři firmy

23. dubna 2024  13:46

Hlavní líčení v kauze zmanipulovaných zakázek Technické správy komunikací hlavního města Prahy...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03,  aktualizováno  13:29

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Protesty za Gazu zachvacují americké univerzity, policie masivně zatýká

23. dubna 2024  13:27

Kolumbijská univerzita v pondělí kvůli demonstracím zavedla distanční výuku a na nedalekých...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Caveat venditor (Prodávající by měl dát pozor. )
Odpovědnost za vlastnosti prodávaného zboží nese prodávající.
To platí nejen v ekonomii, ale i v politice.