Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za co vděčíme tržnímu hospodářství.

Tržní hospodářství liberálního typu je založeno na svobodě podnikatelského individua.To znamená volný trh, ve kterém nerušeně působí tržní mechanizmy.

Stát musí plnit pouze obslužnou roli mající za cíl vytvořit optimální podmínky pro podnikatelské aktivity příslušných subjektů. Pan podnikatel se takto automaticky dostává do role starostlivého otce, který nás živí tím, že nám dává práci. Život mu ztěžují lenoši, kteří nechtějí pracovat a žijí ze sociálních dávek,
stát, který neumí hospodařit a vysává z nás nesmyslným způsoben daně. Pouze podnikatel dokáže ekonomicky s maximálním efektem investovat vlastní kapitál za enormního rizika v důsledku hospodářské soutěže. Volný pohyb kapitálu a zboží umožňuje nízké ceny, vytváří další pracovní příležitosti. Zkrátka bez tržního hospodářství se neobejdeme. Tolik teorie
.
Jaká je praxe?
Koupíme-li sekanou, párky, či jiné polotovary obsahující maso, samozřejmě hovězí, pak zaplatíme hovězí a smlsneme si na koňském mase. To se prodává ve velkém za 3 € centy, hovězí mnohonásobně dráž. Pan podnikatel předeklaroval surovinu. Maximalizovat vlastní zisk je přece v tržním hospodářství naprosto legitimní. Stejně tak manipulovat státní zakázky. Za to může samozřejmě stát, neboť neumí hospodařit. To se v soukromém podnikání nemůže stát, neboť výrobky z východu jsou velmi levné. Sice mají uměle sníženou životnost, jsou poruchové a obsahují jedy, ale za to pan podnikatel nemůže. On pouze nakupuje, aby zboží dále prodal s maximální ziskovou přirážkou. Levně nakoupit a co nejdráže prodat, to je přece jeho svaté právo. Že se do SRN dostaly z Balkánu stovky tun krmné kukuřice napadené rakovinotvornou plísní je  sice politování hodné, ale kromě pití mléka pro spotřebitele zdravotně přijatelné. Návrh předních politiků v SRN dát koninu za sníženou cenu chudým nebyl přijat, neboť v SRN žádní chudí nejsou. Těch 7 milionů minijoberů, z nichž mnozí musí kromě mzdy žádat o sociální podporu dle liberálních politiků neexistují.
Jestliže poslední zpráva o vývoji chudoby v SRN ukázala alarmující nárůst počtu lidí ohrožených chudobou, nechala ji vládnoucí liberální koalice jednoduše přepracovat. Inu co nejde zakrýt či zamlčet, to se jednoduše podrobí cenzuře. Samozřejmě demokraticky. Pokud fakta mluví za sebe, mohou za to vzteklí odboráři. Vymáhají vysoké mzdy a jiné socialistické vymoženosti, jako jsou pracovní smlouvy na dobu neurčitou, minimální mzdy a podobné nesmysly, které činí pana podnikatele neschopným hospodářské soutěže. Hlavně ho drtí daně. Z těch potom stát živí lenochy, kteří nechtějí pracovat, a vůbec už ne přijat zaměstnání za podmínek, které pan podnikatel vnutí zaměstnanci. Že nervová zhroucení z neudržitelných pracovních podmínek dnes figurují v pořadí četnosti onemocnění již na třetím místě za kardiovaskulárními onemocněními spolu s rakovinou se chápe jako skrytá simulace a změkčilost postižených zaměstnanců. Že páni podnikatelé nechají špiclovat kamerovým systémem vlastní zaměstnance, že si natahají pracovní síly ze zemí, kde chudoba vyvolaná bankovními spekulacemi volá do nebes, nezaměstnanost dosahuje 25 % a více, ubytuje pracovníky za podmínek, které musí akceptovat pouze člověk v absolutní hmotné nouzi je sice zavržení hodné, ale z důvodu konkurenceschopnosti nutné.
Závěr:
Každý, kdo žije v liberálně orientované společnosti musí na vlastní kůži pocítit „blaho“ tohoto systému. Je až do očí bijící, že liberálně orientované teorie nevysvětlují ani zdaleka negativní jevy a mechanizmy tržního hospodářství. Ty jsou jednoduše pomíjeny buď jako malichernosti, nebo jako socialistická propaganda. Takto nastává situace, kdy se výlučně soukromé podnikatelské subjekty působící v tržním hospodářství dostávají do postavení společensky obtížných elementů, majících negativní celospolečenský význam. To se projevuje dnes již permanentní hospodářskou krizí spolu s katastrofálním propadem sociální úrovně. Je zřejmé, pokud nechceme riskovat sociální bouře, že budeme muset hledat jiné doplňkové formy vlastnictví kapitálu s cílem použít z něj plynoucí výnosy k celospolečensky nutným, sociálním výdajům. Občanská společnost musí  mít v demokratickém státě rozhodovací právo i v otázkách podnikatelské sféry. První vlaštovkou je omezení nesmyslně vysokých platů špičkových managerů, jak jsme toho svědci ve Švýcarsku. Zde došlo k přelomové změně, kdy společnost zasáhla řídícím způsobem do procesu prvotního rozdělení.

Autor: Přemysl Kroupa | sobota 9.3.2013 8:12 | karma článku: 20,06 | přečteno: 844x
  • Další články autora

Přemysl Kroupa

Napsáno do šuplíku.

Tento článek byl napsán před dvěma léty, kdy tehdy USA zahájily hospodářskou válku, jako ochranu před zničujícími importy. Doba potvrdila, co napsáno níže.

23.2.2019 v 8:15 | Karma: 7,84 | Přečteno: 222x | Diskuse| Ekonomika

Přemysl Kroupa

Vyslechněme obě strany.

Tato zásada je pevně zakotvena všude tam, kde lze jen v náznaku nalézt alespoň stopy základního smyslu pro spravedlnost s cílem neublížit nevinnému.

19.11.2016 v 8:07 | Karma: 8,12 | Přečteno: 417x | Diskuse| Společnost

Přemysl Kroupa

Klaus- Konvičkův syndrom.

Český národ trpí nesamostatností a stupidním diktátem EU, který nebere zřetel na zájmy členských států. To se týká zejména problematiky imigrace z muslimských zemí.

4.6.2016 v 7:58 | Karma: 11,01 | Přečteno: 855x | Diskuse| Politika

Přemysl Kroupa

Pražská kavárna, sluníčkáři a spol.

Ve Spolkové Republice Německo vznikla nová politická strana pod názvem AfD. Jejím hlavním tématem je ostré odmítnutí přílivu migrantů do spolkové republiky.

14.5.2016 v 8:00 | Karma: 18,01 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Politika

Přemysl Kroupa

Budeme pracovat až do smrti?

Česká a s ní celá evropská populace stárne spolu s prognózami, že populace v aktivním věku neuživí stále rostoucí a déle žijící populaci lidí v důchodovém věku.

2.4.2016 v 7:59 | Karma: 20,48 | Přečteno: 644x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Caveat venditor (Prodávající by měl dát pozor. )
Odpovědnost za vlastnosti prodávaného zboží nese prodávající.
To platí nejen v ekonomii, ale i v politice.