Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zpráva ze zasedání valné hromady akcionářů.

V Kocourkově se konalo zasedání valné hromady akcionářů známě akciové společnosti Špunty A. s., na níž se zúčastnil reportér odborného časopisu Peníze Nesmrdí, známý expert v oblasti hospodářské osvěty pan redaktor Kvákal .

Pan dr. Vydřiduch, předseda správní rady společnosti ve své výroční zprávě uvedl, že akcionáři nedostanou vyplacenu plnou dividendu, neboť se vedení společnosti rozhodlo
vytvořit kapitálovou rezervu na převzetí konkurenčního podniku. Pan Vydřiduch s politováním dodal, že ani přes propuštění části osazenstva, ani zrušení třináctého platu
zaměstnancům se nepodařilo vytvořit dostatečně velkou kapitálovou rezervu na připravovanou akci.
Již během projevu nastala v zasedacím sále vřava a za stálého pískání byl dr. Vydřiduch
donucen předčasně ukončit vlastní projev.
Do diskuze se jako mluvčí nespokojených akcionářů přihlásil pan Lichvář, zástupce investičního fondu Prachysem . Pan Lichvář vytkl současnému vedení nehospodárné zacházení s majetkem akcionářů a navrhl hlasovat o okamžitém odvolání dr. Vydřiducha, což se mu bez problému podařilo. Pan dr. Vydřiduch a část představenstva společnosti odstoupili, přičemž dostali za svou mizernou práci odškodné ve výši 50 mil. Eur. Na uvolněné místo byl zástupcem investičního fondu Prachysem navržen dr. Hrdlořez, což bylo valnou hromadou přijato s dlouho trvajícím potleskem.
Následovalo přerušení jednání valné hromady, neboť do sálu vtrhlo několik socialistických aktivistů kteří rušili zasedání hlasitým pískotem a bubnováním do prázdných plechových sudů. Po vykázání levicových extrémistů se slova ujal designovaný šéf představenstva společnosti pan dr. Hrdlořez a nadšeným akcionářům představil novou koncepci vedení
společnosti.
Ve svém projevu mimo jiné uvedl:
1) Rezerva na převzetí konkurenčního podniku bude rozpuštěna a peníze budou vyplaceny
ve formě dividendy přítomným akcionářům.
2) Výroba korkových špuntů bude vyloučena z koncernu jako samostatná dceřinná společnost. Zaměstnanci této společnosti budou v rámci sociálního plánu postaveni před alternativu buď přejdou do nové společnosti za poloviční plat, nebo dostanou vyhazov.
3) Výroba gumových špuntů bude zrušena .Výrobu převezme za poloviční výrobní cenu zahraniční společnost Chin-chu. Zaměstnanci budou propuštěni a dceřiná společnost zredukována na obchodní firmu.
4) Část vlastního kapitálu firmy bude nahrazena úvěrem a takto získané peníze vyplaceny
akcionářům ve formě mimořádné dividendy.

Projev pana dr. Hrdlořeze byl několikrát přerušen nadšeným potleskem přítomných
a jeho koncept dalšího rozvoje podniku byl valnou hromadou jednohlasně přijat.
Na závěr jednání všichni povstali a s neskrývaným dojetím zazpívali píseň „My pracovat nebudeme, za nás robí prachy", načež se odebrali k bohatě prostřenému švédskému bufetu.
V následujícím interview pan Dr. Hrdlořez rozhodně odmítl jako komunistickou propagandu poznámku novináře levicového plátku Kupředu Levá, že vlastně vytuneloval docela prosperující podnik a vyhozené zaměstnance pověsil státu na krk.
K tomuto tématu se pan dr. Vydřiduch vyjádřil slovy: „Pouze svoboda podnikání, volný trh a hospodářská soutěž jsou základem prosperity společnosti. Na každý pád je třeba nezaměstnaným, kteří nejsou v podstatě nic jiného než lenoši a ujídají z našeho společného krajíce, zkrátit sociální dávky. Náš stát je příliš štědrý! Pracovat pro nás se přece musí vyplatit. Tvrzení, že se páni akcionáři poprali u švédského bufetu je nehorázná lež. Sice došlo k několika drobným zraněním, ale jednalo se pouze o neopatrné zacházení s vidličkou a nožem některých přítomných. Konec-konců ke korytu se proderou jen ti výkonní a to jsou bez rozdílu všichni naši akcionáři. To je přece princip soutěže". Obavy pana Kvákala, že daná situace může vyvolat negativní odezvu v kocourkovském parlamentu rozptýlil dr. Hrdlořez slovy:" Náš parlament není v podstatě nic jiného, než jeden taneční soubor. Jedni tancují doleva, druzí doprava, ale všichni tancují jak my pískáme."

Je to k smíchu, kdyby to nebylo vlastně k pláči. Několik reálných případů:

Deutsche Börse (Německá burza):
V r. 2005 se stal hedgefond TCI akcionářem s podílem 7,8 %. Protože vedení zmíněného podniku vytvořilo finanční rezervy na převzetí londýnské burzy, využil TCI příležitost, zformoval koalici akcionářů, donutil vedení burzy odstoupit a prosadil výplatu úspor
ve formě mimořádné dividendy. Někteří akcionáři potom využili nárůstu kurzu akcií, které
prodali ze ziskem až 50%. Koncem r. 2008 došlo ke konfrontaci vedení hedgefondu s akcionáři, neboť tito se vzepřeli úmyslu koncern rozštěpit, jeho části prodat a zbytek přiřadit k americké burze. Výtěžek prodeje měl být vyplacen akcionářům ve formě mimořádné dividendy. V r. 2009 zmíněný hedgefond Deutsche Börse opustil.

Deutsche Telekom:
V roce 1994 byl Telekom zprivatizován a přeměněn na akciovou společnost.
V r. 2006 vytvořil hedgefond Backstone koalici akcionářů a donutil vedení společnosti k rezignaci. Nové vedení společnosti vyčlenilo 50 000 zaměstnanců do dceřiné firmy se
snížením platu o 6,5 až 7%, při současném prodloužení pracovní doby o 2 hodiny týdně. Správní rada tento záměr schválila. Mimo to byly převzaty původní záměry představenstva společnosti, podle kterých měl být snížen stav pracovníků na základě propouštění o 32 000 do r. 2008. V prosinci 2007 oznámilo vedení Telekom zvýšení dividendy z 0,72 na 0,78 €/akcii.
Celkem vyplacené dividendy se takto zvýšily z 3,1 na 3,4 miliardy €.
Z rozložení podílů, (stát 14,3%, KfW 16,87%, Backstone 4,39% je zřejmé, proč se koaliční vláda, složená z konzervativní CDU/CSU (křesťanští demokraté) spolu s SPD(sociální demokracie) nepostavila na stranu odborů.

Rozložení bohatství společnosti.
Celkové bohatství občanů SNR starších jak 17 let se odhaduje na 6,6 bilionů Eur.
S odvoláním na studii Německého institutu pro hospodářský výzkum (DIW) došlo
V SRN od r. 2002 do r. 2007 k nárůstu rozdílu mezi bohatými a chudými. Podle této studie
se u nejbohatších 10% soustřeďuje na 61,1 % celkového bohatství, z toho 1%
vlastní 23%, zatímco 70% obyvatelstva vlastní 1% celkového bohatství.
27% dospělého obyvatelstva nevlastní vůbec nic, popřípadě jsou zadluženi.
U těch nejchudších vzrostl podíl zadlužených z 1,2% r.2002 na 1,6% v r. 2007.

  http://www.spiegel.de/wirtschaft/0,1518,602649,00.html

Podle údajů spolku brotZeit chodí ve Spolkové Republice na 30% školáků do školy hladových.
Podle zakladatelky spolku, populární herečky Uschi Glas se v žádném případě nejedná o
děti s nevyhovující, nebo vůbec žádnou péčí rodičů. Rodiče jsou prostě příliš chudí.
Jedná se většinou o zaměstnance, kteří přesto že jsou zaměstnáni, jsou i tak odkázáni na
dodatečné sociální dávky. Počet osob, pracujících za těchto podmínek v tzv. prekérním mzdovém sektoru se odhaduje na 6 milionů osob.
http://www.brotzeitfuerkinder.com

Epilog
Když se pan poslanec Samolibý vrátil z návštěvy u sousedů, prohlásil k přítomným novinářům: „ Jsem nadšen! Potom, co jsem viděl u našich sousedů musím prohlásit, že nyní máme opravdu řešení na místo strašení. Když to jde v Kocourkově, tak to může jít přece i u nás". Na provokaci jednoho z novinářů, který prohlásil „To jste nám nesliboval, když jsme zvonili klíči." trefně reagoval slovy:
„Co mně tak zajímají moje kecy ze včerejška"!(*)

(*) Takto reagoval spolkový kancléř Konrad Adenauer na adresu jednoho novináře, který ho konfrontoval s jeho minulými prohlášeními.


Autor: Přemysl Kroupa | sobota 18.7.2009 9:46 | karma článku: 13,75 | přečteno: 1901x
  • Další články autora

Přemysl Kroupa

Napsáno do šuplíku.

Tento článek byl napsán před dvěma léty, kdy tehdy USA zahájily hospodářskou válku, jako ochranu před zničujícími importy. Doba potvrdila, co napsáno níže.

23.2.2019 v 8:15 | Karma: 7,84 | Přečteno: 222x | Diskuse| Ekonomika

Přemysl Kroupa

Vyslechněme obě strany.

Tato zásada je pevně zakotvena všude tam, kde lze jen v náznaku nalézt alespoň stopy základního smyslu pro spravedlnost s cílem neublížit nevinnému.

19.11.2016 v 8:07 | Karma: 8,12 | Přečteno: 417x | Diskuse| Společnost

Přemysl Kroupa

Klaus- Konvičkův syndrom.

Český národ trpí nesamostatností a stupidním diktátem EU, který nebere zřetel na zájmy členských států. To se týká zejména problematiky imigrace z muslimských zemí.

4.6.2016 v 7:58 | Karma: 11,01 | Přečteno: 855x | Diskuse| Politika

Přemysl Kroupa

Pražská kavárna, sluníčkáři a spol.

Ve Spolkové Republice Německo vznikla nová politická strana pod názvem AfD. Jejím hlavním tématem je ostré odmítnutí přílivu migrantů do spolkové republiky.

14.5.2016 v 8:00 | Karma: 18,01 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Politika

Přemysl Kroupa

Budeme pracovat až do smrti?

Česká a s ní celá evropská populace stárne spolu s prognózami, že populace v aktivním věku neuživí stále rostoucí a déle žijící populaci lidí v důchodovém věku.

2.4.2016 v 7:59 | Karma: 20,48 | Přečteno: 644x | Diskuse| Politika

Přemysl Kroupa

Plechové kalhoty.

"Soudruhu Josefe Visarionoviči, jsou zde opět ti tři Němci“.“Jací Němci, žádné jsem nepozval“ „No přece soudruzi Gottwald, Vierlinger a Neumann.“ „Hlupáku! To jsou soudruzi z Československa.

5.3.2016 v 8:12 | Karma: 14,55 | Přečteno: 779x | Diskuse| Politika

Přemysl Kroupa

Jak dál po rozpadu EU

Pan Vít Klíma rozvinul v Literárních Novinách fantazii na téma, jak dál po rozpadu EU(1). Je až zarážející, jak se tyto noviny mění v šovinisticky laděný plátek.

16.1.2016 v 8:00 | Karma: 12,29 | Přečteno: 508x | Diskuse| Politika

Přemysl Kroupa

Když Kalifornie přestala zářit zlatem, praskla tam spekulativní bublina.

Četl jsem se zájmem článek pana profesora Z. Revendy(1). Zajisté bude zajímavé přidat několik faktů za účelem hlubšího pochopení fungování soukromého kapitálu.

19.9.2015 v 8:31 | Karma: 12,96 | Přečteno: 380x | Diskuse| Společnost

Přemysl Kroupa

Otevřený dopis panu Radimu Valenčíkovi(1)

Vážený pane Valenčíku, četl jsem Váš níže uvedený článek. Při čtení Vašeho článku lze nabýt dojem, že každý utečenec, přicházející do EU je něco jako obtížný hmyz.

5.9.2015 v 8:21 | Karma: 9,51 | Přečteno: 650x | Diskuse| Politika

Přemysl Kroupa

Proč nefunguje eurozóna

Potřeboval jsem koupit závitovou tyč. Doma se dívám na štítek a ejhle: Made in China. Popadl mně vztek. Jak funguje hospodářství v EU, když musíme dovážet i tak výrobně primitivní zboží?

1.8.2015 v 8:01 | Karma: 14,29 | Přečteno: 800x | Diskuse| Ekonomika

Přemysl Kroupa

Otevřený dopis paní Vojtekové.

Vážená paní Vojteková, mohu Vás ujistit, že žádná občanská válka v Německu nehrozí. (1)Pár intelektuálně zaostalých sice demonstrují, občas něco zapálí ale to není ani zdaleka žádná předzvěst občanské války.

20.6.2015 v 8:00 | Karma: 14,54 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Společnost

Přemysl Kroupa

Teď už máme, co jsme chtěli. Chtěli?

Když se pan Klaus demonstrativně drápal u příležitosti vstupu do EU na horu Blaník a tím demonstroval svůj žal nad ztrátou české samostatnosti, jistě mu uniklo, že to byl právě on spolu s dalšími,

9.5.2015 v 7:59 | Karma: 23,95 | Přečteno: 947x | Diskuse| Ostatní

Přemysl Kroupa

Jak český Honza o všechno přišel.

Československá federace stála na sklonku komunistického režimu před celkovým bankrotem. Záchranu přinesl přechod k liberálnímu hospodářskému systému. Jako všeobecně platné mínění platí přesvědčení že stát neumí hospodařit a proto musí veškeré podnikatelské aktivity přenechat soukromému podnikatelskému sektoru.

2.5.2015 v 7:59 | Karma: 16,00 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Ekonomika

Přemysl Kroupa

Podnikatelské praktiky dělnické třídy.

Všeobecně se ví, že podniky v majetku státu pracovaly zcela neefektivně a že tomu odpovídal i neutěšený stav celého hospodářství. Je tomu opravdu tak?

12.4.2015 v 8:56 | Karma: 15,10 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Přemysl Kroupa

Jak za socialismu vykořisťovala dělnická třída sama sebe.

Prý spočívá princip kapitalistické výroby na vykořisťování člověka člověkem, za socialismu je tomu údajně naopak.

4.4.2015 v 8:05 | Karma: 12,74 | Přečteno: 1249x | Diskuse| Politika

Přemysl Kroupa

Všem, kteří v řízené ekonomice vidí rudého ďábla.

Tvrzení, že stát neumí hospodařit patří do kategorie primitivní propagandy a nemá s realitou nic společného. Ať je kapitál ve vlastnictví státu, či v soukromých rukou, počíná si majitel kapitálu zcela stejně.

28.3.2015 v 7:43 | Karma: 12,50 | Přečteno: 715x | Diskuse| Politika

Přemysl Kroupa

Jak pan Varoufakis sypal v Bruselu perly.

Když řecký ministr financí nabídl Bruselu splácení řeckého dluhu v závislosti na investicích a růstu ekonomie Řecka, byl tento návrh ze strany EU rozhodně odmítnut.

21.3.2015 v 8:42 | Karma: 15,01 | Přečteno: 682x | Diskuse| Ostatní

Přemysl Kroupa

Investice, jejich postavení ve společnosti díl I

Investice není v podstatě nic jiného, než proud peněz. Investor vynakládá peníze (kapitál) za účelem jejich rozmnožení ve formě zisku, který přechází do jeho majetku. Tento zisk buď použije k rozmnožení investičního kapitálu, nebo jej použije pro vlastní potřebu.

14.3.2015 v 8:20 | Karma: 6,49 | Přečteno: 244x | Diskuse| Ostatní

Přemysl Kroupa

Neviditelná ruka trhu.

Jednou z nejcitovanějších pasáží základu klasické ekonomie, vydané Adamem Smithem v roce 1776 pod názvem Blahobyt národů je tak zvaná neviditelná ruka:

7.3.2015 v 9:05 | Karma: 8,50 | Přečteno: 906x | Diskuse| Ostatní

Přemysl Kroupa

Je postavení Romů izolovaným celospolečenským problémem?

Na portálu iDNES.cz byl uveřejněn článek , v němž Český helsinský výbor informuje ve své správě o stavu lidských práv v Česku za rok 2012.(1) Správa se zabývá katastrofálním postavením Romů v ČR a poukazuje na sílící odpor obyvatelstva vůči této etnické skupině.

14.9.2013 v 8:00 | Karma: 13,21 | Přečteno: 894x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Caveat venditor (Prodávající by měl dát pozor. )
Odpovědnost za vlastnosti prodávaného zboží nese prodávající.
To platí nejen v ekonomii, ale i v politice.