Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

crupier

16. 8. 2009 14:06
Vnitřní dluh neexistoval???

A co ekologické škody, chybějící dálnice, zanedbaná města, ...? Vy i soudruzi z KSČM rádi zdůrazňujete, co se tu za totáče postavilo, ale už nějak zapomínáte říct, že ti zlí kapitalisti na západě toho mezitím vybudovali ještě mnohem víc.

Ono "bohatství", co nám soudruzi zanechali byly povětšinou zastaralé fabriky vyrábějící, mimo socialistický skleník, neprodejné zboží. Nebo chcete tvrdit, že nebýt privatizace, mohli jsme zaplavit světové trhy počítači IQ 151, Škodami Favorit a dalšími "perlami" socialistického průmyslu?

Stát si neohlídá ani státní zakázky, takže i zisk případných státních podniků by se nějak vhodně "přelil" do soukromých kapes a státu by moc nezůstalo.

A Čína roste hlavně proto, že tam lidi musí makat i za nízké mzdy, jinak by pochcípaili hlady, což je přístup, který bychom měli uplatňovat i u nás a ne živit spousty nefachčenků na dávkách, zatímco tu makají vietnamci, mongolové, poláci, slováci,...

0 0
možnosti

kaktusak

16. 8. 2009 22:16
Re: Vnitřní dluh neexistoval???

Ekologické škody jsou na celém světě. Odsiřování postavili na Západě jen pár let před námi. Kolik mají dálnic v Irsku? Za posledních 20 let se tempo výstavby dálnic v ČR rozhodně nezvýšilo. A jak jsou zanedbané třeba Benátky?

Nízká konkurenceschopnost není způsobena státním vlastnictvím, ale celní ochranou vnitřního trhu a možností vyvážet na nenáročné trhy. Podniky se dokázaly přizpůsobit, takže byly kvalitní, proto se taky na ně privatizátoři vrhali jak supi.

Ze státních podniků se nebude přelévat zisk do kapes zlodějů, pokud stát bude konfiskovat neprokazatelně získaný majetek.

To tak bývá, že v rozvojových zemích mají lidé nižší mzdy, ČLR není výjimkou.

Nezaměstnanost v ČR je zatím poměrně nízká, dlouhodobě nezaměstnaných moc není, takže problém s těmi "nefachčenky na dávkách" je jen záminkou pro likvidaci sociálního systému, aby lidé byli opravdu nuceni přijmout sebehorší pracovní podmínky. 

0 0
možnosti

nnevimm

15. 8. 2009 18:35
Nesmysly

Absolutně nechápete rozdíl mezi byrokracií a managementem. Socialismus nemůže fungovat zkrátka proto, že v něm neexistují tržní ceny, které by určili racioanlitu investic. Je to systém, který se řídí subjektivitou byrokratů, nikoliv racionalitou. 

" Chce-li společnost pouze na základě motivace stabilizovat pobyt kapitálu v zemi, musí zcela zákonitě zredukovat vlastní konečnou spotřebu obdobně, jak tomu bylo za situace, kdy akumulace kapitálu probíhala vlastními silami." Co je zas tohle? Takovéhle etatistické myšlenky jsou snad už za námi. Žijeme v globalozovaném světě.

Čína je kapitola sama o sobě a jako taková přežívá jen díky okolnímu částečně kapitalistickému světu. Čína je exportní země, pohybuje se na kapitalistickém trhu, počítá s tržními cenami. To v socialismu nejde. Tvrdit o číně jako o komunistické zemi je dost zavádějící a řekl bych že zde účelové.

0 0
možnosti

kaktusak

15. 8. 2009 22:58
Re: Nesmysly

Tržní ceny se nepoužívaly v předlistopadovém modelu socialismu. V jiném modelu třeba existovat mohou.

Uvnitř soukromých firem také neexistují tržní ceny.

Předlistopadové Československo poměrně rozsáhlý obchod s kapitalistickými zeměmi, takže muselo počítat s tržními cenami.

0 0
možnosti

Zani

15. 8. 2009 16:13
Co je vnitřní dluh?

Domníval jsem se , že vnitřním dluhem je myšleno to, že průmysl byl tak zastaralý , že o jeho výrobky po revoluci nikdo nestál. zřejmě tedy zetor zkrachoval proto, že kanceláře zavalily obědnávky. Jinak si myslím, že stát je špatný podnikatel, ale to neznamená, zříkat se podílů na strategických, nebo výnosných firmách. Podle mne je ČEZ příkladem , jak by to mohlo být. Ať si to kapitalisti říděj jak uměj, 30% je jejich a dostanou 30% zisku. Ale pokud by to chtěli zašantročit číňanům, tak nemůžou. To samé letiště. Ať prodaj 49% a nechaj je to řídit. Kdyby to udělali s Poldovkou, možná by stála dodnes.

0 0
možnosti

krpjan

15. 8. 2009 19:35
Re: Co je vnitřní dluh?

Presne to mam na mysli. O tom bude rec priste. Pokud existuji penize, naklady, zisk,

pak se chova majitel kapitalu stejne. Maximalizuje zisk. Hodne lidi tvrdi, ze stat neumi hospodarit, ale nikdo to nedokazal. Katar asi neumi hospodarit, kdyz nastoupil u VW. To plati i o jinych statnich investicnich fondech.

CLR chtela koupit skrachovalou Dresdner Bank, byla ochotna platit hotove. Normalne se to plati akciemi. , nebo Rusove stoji za Magna(Opel) ti vsichni hospodari spatne. To co pozorujeme a co se uci ve skolach a  pise v novinach nejak nesedi. Nemyslite?

:-)

0 0
možnosti

CART09

15. 8. 2009 15:31
Blábol

Ježiš, to je zas kravina...

0 0
možnosti

kaktusak

15. 8. 2009 22:51
Re: Blábol

Tak si čtěte chytré články o čtyřicetileté komunistické devastaci a o dnešní prosperitě.

0 0
možnosti

PeTaX

15. 8. 2009 15:26
To je ale totální blbost

Státní zakázky jsou předražené, prolezlé korupcí a přesně dělají to, co stát dělat nemá. Snaží se o megalomanské opanování ekonomiky. Stát je špatným zaměstnavatelem i investorem.

0 0
možnosti

kaktusak

15. 8. 2009 22:49
Re: To je ale totální blbost

To chce, aby se státní zakázky zadávaly jen u státních firem. Není důvod živit z našich daní neschopní podnikatele.

0 0
možnosti

Stará kára

15. 8. 2009 12:56
Růst příjmů státu jako důkaz jeho rozvoje?

Teď nevím: děláte si srandu nebo blbnete?  Na obé je možné z tohoto tvrzení a jemu obdobných usuzovat.

0 0
možnosti

Stará kára

15. 8. 2009 12:51
Hrubě směšujete pojmy "společnost" a "stát"

Společnost se rozvíjí i (a především) rozvojem soukromých investic. V dobách značně dávných dokonce nic státního neexistovalo. A přesto se společnost rozvíjela.

0 0
možnosti

kaktusak

15. 8. 2009 22:46
Re: Hrubě směšujete pojmy "společnost" a "stát"

V dobách značně dávných vše patřilo nejschopnějšímu podnikateli, tedy králi. Ten určoval na svém majetku všechna pravidla. To vlastně bylo ideální tržní hospodářství.

0 0
možnosti

rezjir

15. 8. 2009 11:54
Nemáte pravdu v tom, že

vnitřní dluh neexistoval. Kdyby neexistoval, tak by v r.1989 byly silnice, ekologie, chodníky, služby, chybějící prodejní plochy.  atd. v perfektním stavu. Netvrdím, že zase nebyla odvětví, která byla ve stavu lepším než by bylo nutné k dosažení dané úrovně společenského produktu, např. energetika. 

Problém investic v tehdejším Československu je problémem délky investiční výstavby. To co v r. 1999 bylo postaveno za jeden (supermarket), tak to běžně v socialistickém Českoslovenku trvalo pět let (Prior). Abychom si uvedli naprosto srovnatelné investiční akce. To znamená, že socialistická investice po dobu čtyř let nepřínášela žádný výnos, resp. zdroje pro další investcie.

Pro socialistické Československo je ale typická stabilita růstu. To pak vedlo k tomu, že se Československo rozvíjelo kapánek rychleji než Velká Británie a stejně jako Dánsko. Makroekonomická efektivnost (pokud nepřihlížíme k té tvorbě vnitřního dluhu) byla doprovázena mikroneefektivností. Za kapitalismu je to naopak.  

0 0
možnosti

pasik00

15. 8. 2009 10:57
cina

ale ze je to v cine na ukor do umoru makajici miliardy cinanu ktery za to nemaj ani zlatku je vec druha

0 0
možnosti

krabi

15. 8. 2009 9:45
založ si firmu a podnikej dle svých zásad, soudruhu

tahle bláboly o "společnosti" jsem poslouchal desítky let. Vždy šlo akorát o vyžírku vyvolených a zotročení většiny.  Výsledky jsou známé, dodnes jsem se z toho úplně nevymotali. Nejen u nás, komunisti zbídačili každou zemi, kde vládli a vládnou.

Proč nezačneš, soudruhu, podnikat dle svých zásad ? Založ si firmu, a poskytní svým zaměstnanců vše to, co tak propaguješ. Začni u sebe, a "společnost" nech na pokoji. Já a mnoho dalších se jako "společnost" tebou nechat zotročit nechce.

0 0
možnosti
  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Caveat venditor (Prodávající by měl dát pozor. )
Odpovědnost za vlastnosti prodávaného zboží nese prodávající.
To platí nejen v ekonomii, ale i v politice.