Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

medovec

13. 9. 2009 10:20
Neoliberalni?

To by mě zajímalo, co si tak asi představujete pod pojmem neoliberální. Co je liberální asi tušim, je to celkem srozumitelně popsáno Miesesem v Human Action. Termín neoliberální neznám. Dněšní dobu lze charakterizovat jako dobu, kde stát není schopen ochránit soukromé vlastnictví výrobních prostředků, naopak se nad těmito prostředky snaží získat rozhodování, tedy se je snaží vlastnit. Již dávno o úspěchu nerozhoduje svobodný trh, rozhoduje úředník. To že je úředník (výkonná moc státu) snadno podplatitelný stejně tak jako politik(zákonodárná moc státu) je jejich vlastnost. Ekonomický systém je dnes centrálně řízený státem, úředníkem. Slovo liberální je odvozeno od latinského překladu svobodný. Váš termín neoliberální se dá vnímat jako spojenina slov nový-liberální. Pokud státem řízenou ekonomiku označíte termínem neoliberální, pak to znamená, že předpona neo pro vás znamená negaci. Proč tedy nepoužíváte například anti-liberální, nebo rovnou dostatečně jasný pojmem socialistický?

0 0
možnosti

PeTaX

13. 9. 2009 11:32
Re: Neoliberalni?

K pokroucení významu slova liberální došlo v USA, kdy se původní liberálové posouvali doleva, více a více k zásahům státu do tržních mechanismů (za Roosevelta a New Dealu), až pojem liberalismu zcela zdiskreditovali (odtud neoliberalismus - zpotvořený, převrácený naruby). V původním smyslu slova se dnes spíše používá libertariánství.

0 0
možnosti

brnl

13. 9. 2009 10:14
A což třeba se snažit

namísto natíraní zábradlí na Titaniku ucpat ty hlavní díry odkud se ty peníze ze státního se valí proudem.

Ono je známo že korupce ta je absolutně všude kde se píchne, potom to dopadá tak že když soukromníka stojí počítač 20 tisíc tak to samé úředníci ve státní zprávě pořídí tak za 100 tisíc. Tohle kdyby někdo provozoval s domácím rozpočtem tak je večně na mizině, tohle žádné příjmy neutáhnou. Já bych řekl že je načase aby byla v zákonech obdoba toho dřívějšího rozumného paragafu "rozkrádání socialistického majetku", mohlo by se to jmenovat obdobně "rokrádání státního majetku", tady by měli být sazby 15 let a pravomoci policie takové aby tohle bylo možno občas někomu prokázat.

Ve státě kde i drobní úředníci jako Srba mají nakradeno 50 Mega, aby tenhle tohle nakradl tak někdo jiný musel dostat výhodu 300 Mega a kde je situce taková že tohle prokázat nejde nikomu tak to nemůžou být finance nikdy v pořádku.

0 0
možnosti

volnomyšlenkář

13. 9. 2009 10:29
Re: A což třeba se snažit

souhlasím, ještě bych k tomu dodal, že nás do toho dostali politici, zastupitelé atd., proto by se jim měli zabavit majetky!! ;-D  třeba by zmizel státní dluh:-)

0 0
možnosti

Soulburner: This is the war!

13. 9. 2009 9:47
...

rudý sračkyRv

0 0
možnosti

IJNovak

13. 9. 2009 9:42
Výstižné a jednoduché,chybí odpovědnost a odvaha

Potřebovali jsme skladníka a hlásilo se 7 antropologů=česká specialita. Ve Finsku by možná školy vychovaly přebytek biotechnologů či programátorů, v ČR Blízkovýchodní vztahy a marketingové koncepty!  Jak mizerně řízená společnost se zničí a odepíše na dlouhé období, když vládnou hlupáci+pinglové a zloději v pozadí!

0 0
možnosti
  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Caveat venditor (Prodávající by měl dát pozor. )
Odpovědnost za vlastnosti prodávaného zboží nese prodávající.
To platí nejen v ekonomii, ale i v politice.