Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Kolumbo

8. 10. 2011 10:02
A ten proklínaný

"kapitál", to jsou většinou investiční a penzijní fondy, ve kterých mají uložené peníze "obyčejní lidé". Jiná věc je, že si manažeři rozdělují naprosto nehorázné platy a bonusy za "výsledky" které se ovšem sledují krátkodobě, a tímto krátkodobým přístupem zaviněné ztráty nahrazovat nemusejí. Jestli  vy máte, autore, něco našetřeno, pak vám jistě stačí půlprocentní výnos při tříprocentní inflaci a jistě zkousnete z radostí v srdci i padesátiprocentní ztrátu vašeho penzijního fondu na řeckých dluhopisech. Hlavně že Řekové nemohou za nic.  A jinak - vy byste nechal své peníze v ústavu nabízejícím zhodnocení půl procenta, když sousední by nabízel procent deset? Protože  ten první je "zodpovědný" a ví, že to všechno skončí krachem? Jenže krach nastal po deseti letech, ten co bublinu vytvářel už vydělal 150% ale na ztrátě se podílí stejně jako ten zodpovědnej, co nevydělal nic. to šechno ale způsobují politici a vlády svými "regulacemi" a zásahy, ne trh. Trh jsme my, vy i váš bratr.

1 0
možnosti
RP

radim36

8. 10. 2011 10:24
Re: A ten proklínaný

A co když se jedná o takový "kapitál",  který měl od roku třeba 2000 po rok 2007 v držení takové výnosné (a tím automaticky rizikové ) akcie, že ročně rostl o 10 % , a pak je prodal a nakoupil ty málo výnosné, 1,5 % finanční produkty, takže mezi rokem  2008 a 2011 byly jeho ztráty  jen 10 - 20 % a ne třeba 50 - 80  %. Jaké měl ten, co v té době držel ty  rizikové akcie?

Z hlediska těch penzistů v tom penzijním fondu to byl velice dobrý "kapitál".

0 0
možnosti
S

student006

8. 10. 2011 9:26
Ani slovo o kořenech současného stavu v Řecku.

Že investoři jsou spíše vlci než beránci je zřejmé a viceméně samozřejmé. Že si Řecko svoji budoucnost svým vlastním přičiněním prožralo je však také více než zřejmé. Celá tahle světová krize je důsledkem odbourání ekonomické bipolárnosti světa, kdy na jedné straně byly trvrdě centrálně plánované málo výkonné ekonomiky, které však dokázaly zaměstnant naprostou většinu svých lidí za konkurenčně velmi směšné mzdy. Ty bohatší země s tržní ekonomikokou si pak dokázaly z těch hloupých centrálně plánovaných států vyzobávat jen to nejlepší za velmi směšnou protihodnotu a tím je ekonomicky vyžírat ve svůj prospěch, tedy se jim žilo dobře. A tomu už je holt alespoň Evropě víceméně konec, tak ti co byli zvyklí na snadné zisky jsou v krizi. Někteří si myslí, že bohatství vzniká přehazováním $$€€ z jedné kupy na

druhou a možná ani netuší, že skutečné bohatství se dá získat jen

lidskou prací. Když jsou ovšem všude spousty nezaměstnaných, tak to

bohatství leží ladem.

1 0
možnosti
PK

krpjan

8. 10. 2011 9:55
Re: Ani slovo o kořenech současného stavu v Řecku.

O kořenech současného stavu Řecka je pojednáno v závěru. Jde o odliv kapitálu ze země v důsledku růstu mezd.

Představa, ře prací se dá dojít k bohatství je najivní. Práce si dělí vytvořené bohatství s majiteli kapitálu.

Ti také určují výši mzdy a co je horší, kdo a kde, jestli vůbec, bude pracovat.

Až budete psát devadesátou žádost o místo za mzdu, která vás za stavu aktuální cenové úrovně tak tak uživí, pak si vzpoměňte na to, co jste zde napsal. Až Vám bude 60, a vyhodí Vás z práce, protože mladší je levnější, pak nebudete mít vůbec žádnou šanci získat bohatstní prací, neboť Vás nebude nikdou chtít a Vy budete odkázán na sociální dávky. Pak můžete tvrdit, že stát si všechno prožral. Centrální plánování má ČLR, nyní světový bankéř a tahoun světové ekonomiky.

0 0
možnosti
RP

radim36

8. 10. 2011 9:25
Podstata problému je

taková, že když se někdo dostane do tísně, tak o tom, jak nakládat s jeho majetkem rozhodují jiní. A je logické, že mimo splnění určitých základních pravidel, se ti jiní pak starají především o svůj prospěch.

A je jedno, jestli to je rodina bydlící v nějakém nuzném bytě, kde pracuje jen jeden z rodiny a za 10 tisíc měsíčně. A ta rodina si na dluh pořídí přepychovou dovolenou a ještě k tomu velkoplošnou  televizi a drahý indukční sporák a dluh potom nesplácí. Rodina si lebedí a toho majetku si užívá, dokud se nedostaví exekutor a jejich majetek jim  prodá  včetně jejich bytu  za v podstatě směšnou cenu. Protože ta rodina kvůli dluhům ztratila právo nakládat se svým majetkem a exekutor to potřebuje prodat rychle, a  že ty prodejní ceny někde na nucené dražbě nejsou optimální, je mu vcelku jedno, pokud bude dluh a náklady uhraženy.

Podobné to je se státy žijícími si nad poměry. Dlužníci si v podstatě vyberou, co si z jejich majetku proti smazání dluhu vezmou a oni s tím musí souhlasit.

1 0
možnosti
VH

Totedyne

8. 10. 2011 8:59
...

Článek vůbec nechápu. Asi nejhloupější mi připadá tvrzení, že splátky dluhu jsou nějakou reparací. Reparace je přeci úhrada válečných škod, splátky jsou překvapivě vrácení půjčené částky, včetně vzájemně dohodnutého úroku. Tedy jde o dvě věci, které spolu nesouvisí. Proč by se v rámci EU neměli vracet peníze nechápu taky. To když pan Novák (nebo banka XY) půjčí někomu v EU, tak to má odepsat, když půjčí někomu v USA, tak to odepsat nemusí ?

0 0
možnosti
KK

monarxa

8. 10. 2011 9:41
Re: ...

Spravne to vidite, reparace jsou uhradou zavalecne skody....Nemecko dluzi za reperace Recku ke dnesnimu dni s urokem pres bilion euro....a spravne to vidite, ze by se v EU mely dluhy platit...takze by bylo vhodne z nemecke strany nejprve dostat svym zavazkum.

0 0
možnosti
  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Caveat venditor (Prodávající by měl dát pozor. )
Odpovědnost za vlastnosti prodávaného zboží nese prodávající.
To platí nejen v ekonomii, ale i v politice.