Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KN

Karl Novak

5. 11. 2011 19:19
Článek je plácání bez kontaktu s realitou.

Článek vychází z toho, že prý Španělsko, Portugalsko, Itálie a Řecko jsou Země s liberální ekonomikou.

Nic není vzdálenější pravdě.

0 0
možnosti
PH

petrph

5. 11. 2011 12:19
je to nějak splácané

Především,ani současný stav Evropy přece nepopírá že se v něm dá zbohatnout.Bankéři, top manažeři,finanční spekulanti,obchodníci.,právníci .Prostě ekonomické poměry i zákony  jsou nastaveny tak, že v určitých oborech se dá vydělat mnohem více a mnohem rychleji než v jiných . "Jen za poctivou práci " už se body navíc nedávají.

A pak ta druhá věc, že to že jsou ve státě bohatí lidé neznamená že i stát je bohatý a že má dostatek peněz na sociální pomoc pro ty co nestačí.To prostě vychází právě z premisy liberální společnosti že bohatství,  i   zisky patří soukromníkům, nikoliv státu.

A komické je to s Řeckem - to si půjčilo peníze a mělo by je vrátit.Hřeší na tom že stát sice může vyhlásit bankrot ale nikoliv konkurz-nikdo mu je ho majetek nemůže na úhradu dluhů sebrat.Jaký div že požadavek evropských bank aby samo dobrovolně souhlasilo že něco ze svého majetku zprivatizuje na úhradu dluhů považuje za diktát...

0 0
možnosti
J

ježo

5. 11. 2011 12:51
Re: je to nějak splácané

Takže sám uznáváte,tzv.liberální cestu.Tzn. bez rukavic.Takže na jedné straně je dlužník,který bude krvavě splácet,na druhé straně je věřitel,který věří,že mu bude splaceno.Dlužník nemůže splácet,důvody mohou být jakékoliv,tož se věřitel rozhodne si vybrat své vklady.A ono ouha,dlužník nemá nic.Takže věřitel ostrouhá a může si drbat hlavu.Takhle funguje liberální společnost.To že dlužník vyžaduje své plnění na někom jiném,s tím,že u něj má taky dluhy,už není liberální.Nebo máte jiný názor?

0 0
možnosti
SS

strycek-Joe s.r.o.

5. 11. 2011 10:15
Opravdu skvělý článek

to si zaslouží jedničku s hvězdičkou. KARMA R^

0 0
možnosti
SP

kiv

5. 11. 2011 9:12
Máte chybnou základní premisu

Žádný stát EU NEMÁ liberální ekonomiku, potažmo ani konzervativní či kapitalistickou!  Dnešní marasmus je způsoben naopak chybným sociálním inženýrstvím , snahou vše regulovat,  deformací trhu ...  :-/ jinými slovy hloupě brečíte na špatném hrobě;-D

1 0
možnosti
MB

MacX

5. 11. 2011 9:40
Re: Máte chybnou základní premisu

Ano, to komunisti taky tvrdí, že to, co bylo v SSSR a u nás, nebyl žádný komunismus. A že se musí vybudovat ten správný komunismus, které ovšem nikdy nikdo neviděl. Je to něco, jako ta "jitrnice, jakou svět neviděl" z pohádky Oslíčku, otřes se.

A když těm, kdo ti o té jitrnici nadšeně vyprávějí, uvěříš, tak ti zbyde prázdný žaludek a vychechtaní lháři, co tě podvedli.

Děkuji, o nikde se nevyskytující utopie nemám zájem.

1 0
možnosti
PH

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

5. 11. 2011 8:58
to je ale nesmysl....

Jednak liberární trh se ze světa velm razantně vytrácí. Kde je liberalita v EU, která je prošpikována tisíci nařízeními, omezeními, kvótami, regulacemi, dotacemi, spotřebními daněmi? A USA asi o tom není až tak razantně lépe. Právě, že ten průšvih nastává, protože tu volný trh dávno není.

A ohledně diktátu omezování Řecké sociální politiky: všiml jste si, že nikdo Řecku neukradl ani cent, naopak, oni si půjčili a už teď okrádají investory (odpuštění 50% dluhu). Takže se to dá brát jako exekuce - a to velmi mírnou a hulubiččí formou.

Pokud bych měl vaše slova použít na domácnost: je nesnesitelný diktát, když stát svou výkonnou mocí nutí rodinu, která vydělá měsícně 30.000, ale spotřebuje 40.000, aby splácela dluhy a tak snižuje její těžce vybudovaný životní standard.

0 0
možnosti
JJ

Šerlok Homeless

5. 11. 2011 9:06
Re: to je ale nesmysl....

To okrádání investorů bych nebral tak vážně. Investoři, kteří uzavírali smlouvy s předluženým Řeckem dobře věděli, do čeho jdou a Klaus má pravdu, že u té smlouvy byli nejméně dva: Ten kdo si půjčuje a ten kdo půjčuje. Prostý Řek z ulice, který teď protestuje, byl sice podílníkem (měl volbu?), avšak u podpisu těch smluv nebyl. Nemáme proč moc vyskakovat: Sice v jiných proporcích, ale i náš stát má deficitní rozpočet. A i naše voličstvo generuje vůdce, kteří tvrdí, že "státní dluh se málokdy splácí".

0 0
možnosti
FKL

Karel Kubrt a tchýně

5. 11. 2011 8:58
Referendum nebo členství v EU

Dobře napsaná ekonomická studie. Politika je dlouhodobě zapřažena do bankovního diktátu. Všechny vlády Evropy jsou de facto vazaly bankovních gigantů. Nejtrapnější bylo, když zástupci EU jeli do Číny nabízet dluhopisy.

;-OEUEUEU (náhrada blicího smajlíku)

Referendum nebo členství v EU. Papandreu řekl včera v řeckém parlamentu: MUSÍME přijmout podmínky EU.

To je svoboda jak stehno. Jak za komoušů. Kdo je pro? Všichni.  ;-€

2 0
možnosti
JJ

Šerlok Homeless

5. 11. 2011 8:47
Všechny státy s liberální POLITIKOU jsou na tom špatně

1) jednak proto, že s tou liberálností ekonomiky to u nich není nijak slavné (ve srovnání třeba s Čínou, kde politika liberální rozhodně není, ale ekonomika celkem jo)

2) druhak proto, že příliš mnoho voličů věří různým Paroubkům, Jandákům a Sobotkům, kteří jim tvrdí, že státní dluh se málokdy splácí, že není zas tak velký, apod.

0 0
možnosti
JJ

Šerlok Homeless

5. 11. 2011 8:48
Re: Všechny státy s liberální POLITIKOU jsou na tom špatně

tou liberálností politiky jsem mysle svobodné volby, ne zásahy politiků do ekonomiky ...

0 0
možnosti
MB

buxus

5. 11. 2011 8:36
Říkáte...

"Je přímo skandální, jestliže do země přijedou úředníci z EU a diktují... "

Milý pane, zkuste vypůjčit u banky pořádnou sumu na základě zfalšovaných podkladů, úvěr následně nesplácet a požadovat další půjčky ... Nejenže vám  (na rozdíl od EU) už nic nedají, ale zcela demokraticky na vás pošlou exekutora.

0 0
možnosti
JJ

Šerlok Homeless

5. 11. 2011 8:58
Re: Říkáte...

To je pravda. Nechci se zastávat autora, je to plantala. Je pravda, že státní dluh se musí splácet a státní bankrot nesmí být žádná slast. Přesto se zkuste zamyslet: Je přece jistý rozdíl mezi jednotlivcem či malou rodinou (případně hierarchicky řízenou obchodní společností) a státem.

Podle mého názoru je v tom auž po uši nejen stát, který si půjčoval, ale taky banka (a ta podle mne víc právě proto, že je hierarchicky řízenou obchodní společností), která s vládou takto zadluženého státu uzavírala úvěrové smlouvy. Takové banky ať klidně zkrachují, žádná škoda. Pokud by státům nikdo nepůjčoval, vlády by byly nuceny hospodařit s vyrovnaným rozpočtem a nemohly by si hrát na štědré mecenáše na účet budoucích vlád a budoucích generací. To je sice ideál, ale krach bank, které půjčují vládám evidentně předlužených států by nás k tomu ideálu přiblížil.

0 0
možnosti
  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Caveat venditor (Prodávající by měl dát pozor. )
Odpovědnost za vlastnosti prodávaného zboží nese prodávající.
To platí nejen v ekonomii, ale i v politice.