Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Martin V2

19. 11. 2011 19:11
Krásná hra s číslíčkama

Už teď se těším na další článek, v kterém autor zdůvodní, proč to tak nefungovalo a nefunguje.R^

0 0
možnosti
P9

pavel 99

19. 11. 2011 13:48
Jinak k nadpisu

kapitál je efektivní, pokud poskytuje výnos. A vše ostatní je úplně zbytečné a nesmyslné. Včetně vypracovaných tabulek.:-/

0 0
možnosti
MM

strycek-Joe spol. s r.o.

19. 11. 2011 13:00
Konečně inteligentní ekonom

, který není živen z fondů p.Sorose a nemůže tedy dělat vládního poradce v NERVu. Vynikající článek, jednoduché a přitom jasné zdůvodnění. Pan Kroupa má jednoznačně navrch nad všemi těmi různými Rusnoky, Mejstříky a Schwarzy, kteří se pio krachu vyučování osnov marx-leninusmu dali po roce 89 ke konkurenci! Díky !!

0 0
možnosti
P9

pavel 99

19. 11. 2011 13:07
Re: Konečně inteligentní ekonom

no když víme, komu říkají soudruzi "inteligentní ekonom, tak se celkem vysvětluje, proč jim to tady nefungovalo, přestože to měli "do sloupečků" namalované podobně "hezky".;-D

1 0
možnosti
PK

krpjan

19. 11. 2011 10:07
Všem diskutujícím

Argument že bylo za socialismu bylo hůře je nepřesný. Vzpomínám si na doby, kdy chodili po schůzích a školách lidé a vzpomínali na první republiku: "bylo nás 6 dětí ma mněli jsme jedny boty.. Děvečka spala v podkroví a neměla topení, čeledín spal ve chlévě." Ve všech rozvojových zemích je sociální úroveň nesrovnatelně nižší, než byla za reál. socializmu.

V minulém článku jsem ukázal, že podnik, který stáhne kapitál ze země a investuje jinde, způsobí státu škodu. Každý, kdo způsobí škodu ji musí nahradit. Obvykle se to děje exekucí. Povede-li stát podnik podle třetího sloupce, může podnik zaplatit ze zisku, jak to dělají private equity. Stát může část výdajů  investovat ve formě join venture.

Nikdo nechce zrušit právo na soukromé podnikání. Stejně tak nemůže soukromý kapitál sveřepě bránit tomu kolektivnímu. Žádná akciovka nemá omezený počet akcionářů. Jedná se o společné podnikání. Mnozí podnikají formou vkladu kapitálu do  fondu. Ten může být klidně státní a v něm může investovat stát

2 0
možnosti
JH

jakubhajek

19. 11. 2011 10:46
Re: Všem diskutujícím

Podnik, který stáhne kapitál ze země a investuje jinde, nezpůsobí státu škodu. Nebo máte pocit, že když nepůjdete koupit do pekařství ve vaší ulici, že tomu pekařovi způsobíte "škodu"? Leda tak ušlý zisk, na který ale pekař nemá automatický nárok.

0 0
možnosti
LV

baloun

19. 11. 2011 9:27
Hezky namalováno do sloupečků :-)

Už to tady bylo, pamatujete? Podle fotky jste dost stár na to aby ano.

Pamatujete, jak stát převzal ekonomiku pod heslem Spravedlivého rozdělení zisku? Zvýšil platy, odstranil konkurenci, a za 5 let musel provést největší krádež na vlastních občanechm jaká kdy byla uskutečněna - měnovou reformu 1953 - aby se vůbec udržel...

První kroky státu po převzetí kontroly nad kapitálem budou - uzavření ekonomického prostoru (zákony, cla, ale třeba i dráty na hranicích), odstranění konkurence (konkurence nutí snižovat náklady, tedy i platy), osekání investic (když není konkurence, není třeba investovat do nových technologií - lidé budou muset koupit to, co je). To povede k politickým krokům směřujícím k omezení přísunu informací z okolního světa (aby lidi neremcali, že okolo jsou na tom líp), to si vynutí orientaci státu na zisk. Otevřít trhy nemůže, čili začne mocněji čerpat z domácích zdrojů - bude zdražovat, přestane investovat do nových techologií, do životního prostředí, do zdravotnictví...

1 0
možnosti
LV

baloun

19. 11. 2011 9:30
Re: Hezky namalováno do sloupečků :-)

Nakonec se takový stát zhroutí. Kdy ten konec nastane, to záleží na tom, jak dobré výchozí a průběžné podmínky bude mít.

Nevymyslel jsem si to. Jak říkám - už to tady bylo...

1 0
možnosti
JH

jakubhajek

19. 11. 2011 8:53
Menší zisk?

„Podnik převezme stát a spokojí se s menším ziskem“

Proč si myslíte, že by se měl stát spokojit s menším ziskem? Asi tak jako se stát spokojí s nejlepší kvalitou za nejmenší cenu v případě státních (veřejných) zakázek?

1 0
možnosti
N

NewDorianGray

19. 11. 2011 8:27
Takhle to dopadá,

když účetní si hraje na ekonoma.

2 0
možnosti
JP

jeste asocialnejsi grupa

19. 11. 2011 8:25
a jeste jedna vec:

MUJ kapital a MOJE firma rozhodne nemaji zadnou "celospolecenskou funkci", ale maji za cil jedno jedine: zvysit MOJI zivotni uroven na maximalni moznou uroven. VASE zivotni uroven, stejne tak jako zivotni uroven vsech ostatnich jsou z tohoto pohledu zcela a naprosto irelevantni a netusim, proc bych kvuli podobnym zhuverilostem jakkoliv omezovat svoje zisky.

1 0
možnosti
JP

jeste asocialnejsi grupa

19. 11. 2011 8:20
eehm ...

jenom tak pro uplnost: slovy "... stat prevezme soukromy podnik a spokoji se s nizsim ziskem ..." nemyslite znarodneni, ze ne ... v tom pripade vam ale v te kalkulaci chybi vstupni investice na ono "prevzeti", tedy odkup podniku od stavajiciho majitele. pokud se totiz domnivate, ze soucasni majitele vam ty podniky dobrovolne odevzdaji jenom tak zadarmo, tak jste asi upadl na hlavicku ...

2 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

19. 11. 2011 8:10
Ale ať stát má klidně nezcizitelnost státního majetku...

Pod podmínkou že bude existovat nezcizitelnost soukromého majteku- tedy nemožnost ho zestátnit.

Pak budeme moci otestovat kdo je skutečně efektivněnjší pomocí EXPERIMENTU. Nikoli výpočtů.

Asi by bylo i ideální aby oba systémy fungovali pod jinou měnou aby stát nemohl devalvovat hodnoty "konkurence" a naopak.

1 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

19. 11. 2011 8:19
Re: Ale ať stát má klidně nezcizitelnost státního majetku...

A ty ekonomické teorie založené na ideologii... Marx, Keynes, Smith... si strčte někam.

Jediné co je skutečně podstatné je zda má společnost k dispozici dostatek směnitelných zdrojů... tedy musí vyrábět něco za co jí někdo bude ochoten prodat ropu, plyn, uhlí... a výrobky které ona sama není schopna vyrobit. Podívejte se na řecko... Kapitálu mají mraky, lije se do nich horem dolem... stejně jim už Rusové něvěří že zaplatí za ropu a plyn... tak prostě přestali dodávat.

Co může ČR vyvážet skutečně ve velkém? Maximálně tak auta... a i to jenom díky nízkým mzdám které hodně redukují výrobní náklady. Elektřinu... ale jenom chvíli protože brzo se výroba potká s poptávkou. O peníze nejde. Když není to co si za ně chcete koupit, a nebo vám to nikdo nechce prodat můžete mít kapitálu kolik chcete, stejně budete mít ve výsledku kulové. A maximálně papírky na otop.

Klidně ať vám stát dává výlatu milion... pak přijdete do krámu a rohlík bude stát 1000... místo toho že při výplatě 20000 2 koruny.

1 0
možnosti
  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Caveat venditor (Prodávající by měl dát pozor. )
Odpovědnost za vlastnosti prodávaného zboží nese prodávající.
To platí nejen v ekonomii, ale i v politice.