Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
H

habit-.!..

26. 6. 2012 17:40
... vy vnímáte každou knihu jako manuál...

... a to je trochu problém - k manuálu má blíž Korán, ten je zjevenou Alláhovou pravdou, a tudíž o něm nelze pochybovat ani diskutovat, co tam je, to prostě platí... ostatně stačí se podívat tam kde platí, jak se nakládá s pochybovači...

... bible je dílo jak filosofů a myslitelů, tak i náboženských pošuků, a jako takové ho musíte brát - je to samé podobenství a metafora, jen málo konkrétního, čili pokud hledáte návod na život, asi to nebude nic pro vás, asi vám bude víc pasovat ten korán, tam je všechno jednoznačné...

0 0
možnosti
JS

člověk z novinek

26. 6. 2012 22:01
Re: ... vy vnímáte každou knihu jako manuál...

Bible je zajímavá tím, že není prvoplánová. To znamená, že ani jeden z více než šedesáti autorů, kteří ji psali, neočekával, že se jeho text stane součástí tak komplexního a pozoruhodného díla, jakým je Bible, která je označována jako Boží slovo. A to je právě mimořádně zajímavé. Je totiž zřejmé, že všechny biblické texty (bez výjimky) připadaly lidem během tísíců let natolik zajímavé, že je pečlivě uchovávali, přepisovali a přenášeli přes propasti věků až dodnes. Například biblická kniha „Píseň písní“, byla původně židovskými kněžími zakazována, protože si ji s oblibou prozpěvovala zamilovaná mládež. Žádné zákazy nepomohly. Ten text je tak krásný, hravý a zároveň má mimořádnou duchovní hloubku, že se prostě prosadil jako Boží slovo. Už 300 let před naším letopočtem zorganizoval egyptský král Ptolemaios II. Filadelfos mezinárodní překladatelský projekt, při kterém Tóru (Starý zákon) přeložilo 72 učenců do řečtiny (angličtina starověku). Asi proto, že považoval autory Bible za pošuky?

0 0
možnosti
JS

člověk z novinek

26. 6. 2012 16:53
Omyly v článku

Váš článek obsahuje řadu zcela mylných tvrzení. Například Bible podle Vás dostala konečnou podobu někdy kolem roku 381. V té době však již všechny knihy Nového zákona existovaly stovky let a byly v identické podobě přepisovány od Evropy, přes Asii po Afriku. Koncil pouze potvrdil kanonickou podobu Bible, tedy schválil jako Boží Písmo knihy, které se již dávno mezi lidem šířily jako Bible. Archeologické nálezy zlomků evangelií nalezených v Egyptě, Etiopii nebo na Blízkém východě potvrzují, že texty biblických evangelií jsou zcela identické s texty, které si v Bibli můžete přečíst dnes. Včetně textů datovaných do roku 70 našeho letopočtu. Ze starověku se nám uchovalo na čtyři tisíce kompletních opisů evangelií a více než dvacet tisíc jejich zlomků na třech kontinentech. Překvapující je jejich mimořádná shoda. Další zajímavostí je, že kdyby ze světa zmizely všechny Bible, celý Nový zákon (kromě dvou veršů) je možné zrekonstruovat pouze z citací zapsaných v dílech starověkých autorů.

1 0
možnosti
JS

člověk z novinek

26. 6. 2012 16:54
Re: Omyly v článku

Také Vaše srovnání islámu a křesťanství je zcela nesmyslné. Jediným kanonickým textem islámu je Korán a jediným kanonickým textem křesťanství je Bible. Nelze tedy srovnávat Korán s tvrzením sv. Augustina, lze srovnávat pouze knihy na stejné kanonické úrovni, tedy Bibli a Korán. Výroky sv. Augustina lze tedy teoreticky srovnávat pouze s výroky muslimských myslitelů, jejichž závěry však nejsou pro muslimy závazné, stejně jako nejsou pro křesťany závazné výroky sv. Augustina.

Podle Koránu byl Korán zapsán Alláhem dříve, než žil kdokoli z lidí, to znamená, že podle islámu nemůže na svém osudu kdokoli z lidí cokoli změnit – vůle Alláha má absolutní charakter.

Podle Bible Bůh stvořil člověka ke svému obrazu, tedy jako svobodnou bytost nadanou schopností tvořit a milovat. Biblický Bůh tedy považuje svobodu volby za základní součást Božího řádu – to je základní rozdíl mezi islámem a křesťanstvím.

0 0
možnosti
MP

martin pinc

23. 6. 2012 17:20
Pane Kroupo, pokud nechcete být pokládán za ignoranta -

Dříve, než se pustíte do psaní článku na nějaké téma, zjistěte si o tomto tématu alespoň základní informace. Zatím jste jen prokázal, že máte nesmírné mezery v dějepise, zvláště starověku a středověku. Vaše znalosti dějin křesťanství se pak limitně blíží k nule. Spojovat kulturní úpadek v Evropě s křesťanstvím je naprostý nesmysl - byl způsoben rozvratem západní části říše pod náporem barbarských, zejména germánských kmenů. Mnišské komunity, zejména kláštery benediktinů zůstaly jedinými ostrůvky vyšší kultury v barbarském prostředí a obnova evropské civilizace se udála především jejich zásluhou. Bez činnosti kláštěrních opisovačů by se nezachovala ani většina antických spisů. Východní část římské říše, pozdější Byzanc, si vysokou úroveň civilizace zachovala v celém období raného středověku. Atd., atd.

2 0
možnosti
PK

krpjan

23. 6. 2012 21:38
Re: Pane Kroupo, pokud nechcete být pokládán za ignoranta -

Ten rozvrat nájezdy Germánů není pravda. Při tehdejší lidnatosti Evropy se dnes odhaduje celkový počet Germánů, kterří vpadli do Itálie asi na 500 000, ti se rozptýlili po Italii. Jen Řím měl miliom obyvatel. Kde zůstaly ve středověku obecné a vyšší světské školy? Kde lázně a sportoviště, Kde zůstalo divadlo, V antickém světe se odhaduje celkový počet knih na desítky milionů, Klášterní kdihovny jich obsahovaly max stovky, a to většinou církevní spisy.

Antická literatura se dostávala do Evropy přes muslimské Španělsko. Kdyby křesťanství zachovalo antickou kulturu, tak proč ta cesta přes Španělsko. Ježíš nebyl vzdělaný, jeho učedníci také. Analfabetismus byl v celé Evropě. V Antice uměli psát i otroci, to dokazují grafiti na zdech v Pompeích. O těch ostrůvcích snad máte pravdu. Germány, hlavně ty pohany systematicky vyvražďoval Karel Veliký, takže jejich kulturní elita byla zničena. Opisování v antice: 50 a více otroků opisovalo podle diktátu a to v každém městě. Těch pár mnichů.

1 0
možnosti
AK

Antonín Koniáš

23. 6. 2012 8:42
:_)))))))))))))

Příště až budete psát blog , ta předtím nepíjte;-D

5 0
možnosti
  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Caveat venditor (Prodávající by měl dát pozor. )
Odpovědnost za vlastnosti prodávaného zboží nese prodávající.
To platí nejen v ekonomii, ale i v politice.