Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

martin pinc

7. 7. 2012 14:34
Pane Kroupo, píšete opět naprosté trotloviny...

...ale klidně v tom pokračujte, když vám to přináší vnitřní potěšení. Smutné je, že nemáte ani ponětí o významu slov, která používáte (jako je např. slovo fundamentalismus, které není v nijaké příčinné souvislosti s monoteismem, jak si zřejmě myslíte). Proč ale ustavičně uvádíte nějaké (zřejmě z komunistických dějepisů odvozené) báchorky a bludy o tom, k čemu směřuje křesťanská víra, přičemž zcela ignorujete spisy Nového zákona, z nichž byste se vše dozvěděl přímo? Najděte mi prosím nějaký spis v evangeliích, epištolách atd., který "systematicky vyvolává individuální strach z nemilosrdného trestu za

hříchy spojeného s vlastním mučivým utrpením na věčné časy". Ve skutečnosti najdete v Písmu mnoho příběhů o milosrdenství, odpuštění a lásce ("Milosrdný Samaritán", "Návrat ztraceného syna", hymnus apoštola Pavla O lásce -1.Kor 13) - a jsou orientovány na pozemský život. To se ale nikdy neodvážite citovat, protože byste musel přiznat, že si pustě vymýšlíte a systematicky lžete.

0 0
možnosti

iluminat

30. 6. 2012 22:12
s clankem bych souhlasil

a vali se to nanovo, krestanstvi je chciplotina, (dobre tak) a prijde cerstvejsi odnoz, Islam. Na Blizkem Vychode musi neco byt spatneho ze produkuje same nabozenstvi jednoho boha, taktez socialismus a komunismus, jednota mysleni atd. Neni nad poly- cokoliv. Polyteismus, nebo demokracie, mnoho stran, byt stoji za vyliz rit, ale stejne je to lepsi nezli zelezny "poradek"

0 0
možnosti

kaktusak

30. 6. 2012 16:32
Křesťanská netolerantnost

byla krokem zpět, ale vidět v ní příčinu pádu Říma...

0 0
možnosti

holkazhane

30. 6. 2012 8:36
S obsahem vašeho článku

jsem se nedokázala nějak srovnat. Nicméně je pravda, že nás obklopuje spousta ideologií. Od náboženských, přes "tržní" až po "ekoteroristické". Je věcí každého, čeho se bude bát a co ho osloví. Pro historii 2 nebo 20 tisíce let není žádný problém. Mění se a chytří jsou až ti co hodnotí zpětně. Mě by Klaus (Jakl.....) označil za ekoteroristku, ačkoli jsem žena v letech a "při těle", miluju svou rodinu i tuhle pustošenou zem. Pokud lidé se "zeleným srdcem" varují, netýká se to generace současné dokonce ani po smrti. Jsem si jistá, že další generace po nás to budou mít velice těžké. A není mi to jedno.

0 0
možnosti

Jiný farář

30. 6. 2012 8:24
Směšování různých věcí

Nelze nazývat monoteistické náboženství automaticky fundamentalismem. Problém je, když se mísí náboženství s politikou. To je potom hraje velmi negativní roli v dějinách, jak v římské říši tak i potom. Rozlišujme příčinu -kterou je moc a peníze a záminku, kterou je náboženství.

Je to asi tak, že jedním z hlavních, ne - li hlavním důvodem zánik římské říše byla totalitní státní struktura, ubíjející lidskou iniciativu, spojená s neefektivním hospodářstvím, která zneužívala náboženství.

Evangelium naopak hlásá toleranci. Ne nadarmo se demokracie rozvinula v zemích s křesťanskou tradicí - při všem negativním, čeho se církve a křesťané dopustili. Bez hlubokého pochopení duchu evangelia by nebylo možné ani osvícenství, které stojí u základů moderní západní demokratické společnosti.

2 0
možnosti

krpjan

30. 6. 2012 8:54
Re: Směšování různých věcí

Přečtěte si něco o násilné kristianizaci Karla Velikého v Sasku, něco o Bartolomějské noci, křížových výpravách, Kladivo na čarodejnice je dobrá lekce. Justinianova tažení z Východní říše do Západní říše. Vybil až třetinu obyvatelstva, protože byli ariáni. Třicetiletá válka bylo mírové tažení katolíků proti protestantům. Ti ale nebyli lepší.

Jak to bylo při obléhání jeruzalema? "Zabíjejte, zabíjejte, však Bůh rozliší spravedlivé od nepravých."Opravdu velmi křesťanské. Dobrodiní západního pojetí demokracie můžeme vidět v Afganistánu, Iráku, Lybii a nyní v Sýrii.

Převádíte-li peníze na něčí konto, tak se to hlásí do USA. I to je demokracie. Jak může být osvícenské, jestliže musím věřit v dogma a nesmím pochybovat, podrobit toto dogma kritickému myšlení. Proř právě katolická církev se bránila zuby-nehty vydání francouzské encyklopedie?

1 0
možnosti

Stanislaus De Znoyma

30. 6. 2012 8:18
Máte velice svérázný výklad dějin

Něco citujete, ale bez souvislostí proč se to, či ono stalo. Prostě si skládáte fakta tak, aby se hodila vašemu výkladu.  Řím byl v úpadku již od prvního století našeho letopočtu. Na to neměli křesťané vůbec žádný vliv. Celá síla Říma spočívala v násilné expanzi a kolonizaci. Jakmile tohle skončilo, začala upadat i sláva Říma. Navíc armáda se začala skládat více z cizinců, než z rodilých Římanů. Co se týče zavírání pohanských chrámu, tak to nebylo proto, že by s tím křesťané měli problém, ale proto, že těch pohanů bylo již pomálu a ten zbytek nostalgicky snil (a nejen snil) o obnově pohanského Říma. Ostatně to si můžete zjistit v dějinách Ammianuse Marcellinuse, římského historika , který rozhodně křesťanům nebyl. Místo Viki raději studujte. A naposledy. Víte, kdy začal konec Římské říše? Roku 9. n.l. v Teutoburském lese, kdy římské oddíly vedené Varem byly poraženy Arminiem a neřímské národy si uvědomily, že Řím není tak mocný.

4 0
možnosti

krpjan

30. 6. 2012 8:37
Re: Máte velice svérázný výklad dějin

Odvádíte od tématu. Tématem je vliv fundamentalismu na společnost. Vliv křesťanského fundamentalismu na ŕímskou společnost a stát byl zničující. Jestliže se kriminalizuje elita národa, pak je to vždy katastrofa. A to se stalo.Jak může být stát silný, jestliže je brutálně rozložen zevnitř. A to křesťané způsobili. Dnes máme také elitu, která preferuje pouze vlastní zájmy na úkor těch společenských, a přes to všechno máme stabilní, obrany schopné státní útvary.

Katolická církev nikdy neřekla Mea culpa, mea maxima culpa. Papežové jsou přece neomylní, i co se týče pekla, démonů a nevyspitatelnosti boží.. Čili vyvolávaní strachu za účelem prosazení vlastních představ.

Ta souvislost je jasná. Nebýt křesťanství, nebylo by programového ničení antické kultury, pronásledování jinak věřících (myslící), j zničení tehdejších přírodních věd. Ono to pokračovalo kladivem na čarodejnice, opravdu vědecké dílo, opírající se o sv. Augustina a papeže.

1 0
možnosti
  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Caveat venditor (Prodávající by měl dát pozor. )
Odpovědnost za vlastnosti prodávaného zboží nese prodávající.
To platí nejen v ekonomii, ale i v politice.