Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

hovn

6. 10. 2012 12:39
Takových blábolů lze vymyslet metráky

Mají jedno společné a to jest nerespektování individuality člověka s jeho pozitivy a negativy, které jsou však motorem společnosti. Nedovedu si vůbec představit, že by někdo intezivně pracoval při zajištění existenčního minima, ale jako recept na novou společnost zábavy by to možná fungovalo, avšak za předpokladu povinné konzumace drog.

0 0
možnosti

Světlonoš_v7

6. 10. 2012 12:44
Re: Takových blábolů lze vymyslet metráky

tvůj příspěvek je blábol zcela korespondující tvémi nicku, kterým vyjadřuješ obsah své hlavy

1 1
možnosti

Světlonoš_v7

6. 10. 2012 11:09
celkem souhlas

liberální ideologie mi nejsou blízké a jejich exponenty nepovažuju za příliš bystré a hluboké myslitele. Otázka svobody je velmi složitá a má mnoho úrovní. Jsou svobody politické, ekonomické, náboženské a taky vnitřní psychologické. Slovo svoboda se stalo heslem populistů a demagogů všeho druhu (Klaus apod.). Často dochází ke konfliktům svobod, tj. svoboda jednoho omezuje svobodu druhých, popřípadě v podobě negativní externality, kdy svoboda dvou omezuje svobodu třetího atd. Mně osobně zajímá nejvíc vnitřní svoboda, například buddhismus atd. To už je pro liberály příliš hluboká filosofie dalece překračující jejich mentální schopnosti

1 0
možnosti

petrph

6. 10. 2012 10:45
ono to zase není tak hrozné

Tady je nutné doplnit, že tento systém je průchozí - na rozdíl třeba od toho nevolnictví, otroctví nebo třeba indických kast. Nebol, ten dělník nemusí být navždy dělníkem. i on může projít karierou-třeba na mistra, vedoucího, atd...Ale může taky odejít a založit si vlastní podnik, a sám jako "kapitalista" zaměstnávat jiné dělníky. Nebo fungovat jako živnostník-samostatně.

0 0
možnosti

kaktusak

6. 10. 2012 15:00
Re: ono to zase není tak hrozné

Oni se i otroci nebo nevolníci mohli vykoupit, takže ani tehdejší systémy "nebyly tak hrozné".

0 0
možnosti

Edmund Černá Zmije

6. 10. 2012 9:25
Povinný pracovní poměr

tu byl za bolševika. Tolik k tomu Marxovi a závislostem.

-

Dnes si můžete svobodně zvolit, zda se necháte zaměstnat, nebo zda budete podnikat. Může tak fungovat skoro kdokoli, i uklízečka může získat živnostenský list a nabízet své služby těm, kteří by jí jinak zaměstnali v řádném pracovním poměru. A nejspíš by to podnikatelé uvítali, protože by se tak vyhnuli mnoha nepříjemnostem, které pro ně znamená zákoník práce. Zaměstnanecký poměr - pokud není vynucený jako tomu bylo za komunistů - je oboustranně dobrovolnou smlouvou o najmutí pracovní síly. Zaměstnanec prodává svou pracovní sílu zaměstnavateli.

-

Zapomeňte už konečně na tu hloupou teorii o vykořisťování. Pokud nebude zaměstnavatel lidi zaměstnávat, ale bude si je najímat jako živnostníky, vydělá víc. Důležité je to, že někdo INVESTUJE kapitál a nese RIZIKO za případný neúspěch. Zisk je pak odměnou za toto riziko. A investice je veskrze dobrá, protože přináší práci dalším lidem.

3 0
možnosti

Edmund Černá Zmije

6. 10. 2012 9:30
Re: Povinný pracovní poměr

A pokud zestátníte výrobu, ponese riziko stát - tedy daňový poplatník. Stát ovšem není dobrý podnikatel a proto je ztráta velmi pravděpodobná. Stát by si měl držet pouze takovou výrobu, kde je zisk zaručený - díky monopolnímu postavení.

-

Když jsme u toho investování: představte si, že si koupíte na burze akcie. Ty akcie přinesou dividendy. Řekněte mi - vykořistil jste tím někoho? Omezil jste tím něčí svobodu? Je nákup akcií podle vás získáním nevolníků?

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS