Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

bylo by to fajn, kdyby stát uměl hospodařit. Jenomže když měl stát krátce po sametu silnou kapitálovou účast(vlastnil většinu největších bank), tak dobře pamatujeme jak to dopadlo. Problém je v tom, že lidé jsou lidé a jak jim dáte moc, tak hrabou.

0 0
možnosti

Tak toto není řešením:

"Řešením jsou cílené politicko- sociální reformy, které posílí kapitálovou účast státu v hospodářství, posílí vliv občanů na vládu a oslabí monopolní pozici soukromého kapitálu ve společnosti ve prospěch státu".

To stěhování kapitálu za lacinější prácí má pozitivní dopad v tom smyslu, že i v cílových zemích se práce prodražuje, takže se posutpně pracující, kteří si nutně hájí svůj lidský a sociální kapitál,  se dostávají postupně na úroveń těch vyspělejších zemí původu. Klasickým případem jsou Japonsko a Jižní Korea. Tím vším se rozšiřují hranice mezinárodního trhu, a tím poptávka po zbožích a službách těch vyspělejších států, takže nikdy už jak v cílových, tak i původních zemích neklesne životní úroveň na nějakou pomyslnou startovací čáru tohoto procesu stěhování kapitálu.

Jenom nevpouštějte stát do ekonomiky. Devatero řemesl,desátá bída. Ten umí a může chránit toliko vnější a vnitřní bezpečnost a spravedlnost.

0 0
možnosti

:-)  Za jedna ..... ! R^

1 0
možnosti

To je omyl. Právě uveřejnili na http://www.Telepotis srovnání mzdových nákladů v EU. Východ generelně na úrovni 6,50. €, Západ na úrovni 35 €. To dělají také cenové rozdíly zboží. BRIC dělá asi za 2 €/hod. Všichni brzdí nárůst cen práce. Takže bude desítky let trvat, než se to jaksi vyrovná, ale vždy na spodní úrovni. Proč vždy sveřepé nepouštějme stát do ekonomiky. Jestli ano, pak musíme vyloučit vliv kapitálu na politiku. A právš zde je kořen všeho zla. Stát jme my všichni. Jako občan mám právo určit, kam jdou výsledky mé práce. Rozhodně nechci, aby to šlo do do kapsy nějakéko naboba. Francouzský prezident to udělal dobře: Zastavíte dvě vysoké pece, tak vám to zestátním. To je jedinné řešení.

0 0
možnosti
  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Caveat venditor (Prodávající by měl dát pozor. )
Odpovědnost za vlastnosti prodávaného zboží nese prodávající.
To platí nejen v ekonomii, ale i v politice.