Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tlak na nízké mzdy v Česku graduje, což je dáno subdodavatelským exportním charakterem této malé, zdevastované ekonomiky. Růst nezaměstnanosti, vyvolaný světovou krizí, masovou privatizací zdrojů a zvyšováním věku odchodu do důchodu ztlačuje mzdy mladých, startujících zaměstnanců. Ideálním konečným cílem jsou takové mzdy, za které mladý, flexibilní zaměstnanec uživí sám sebe a zaplatí tržní nájemné. Pokud tohle bude trvat ještě deset let, stanou se z mladých prakticky samé singles domácnosti - nebudou schopni uživit kohokoli dalšího Rv

1 1
možnosti
PK

Ale zadluží. To je problém pasivní, či aktivní obchodní bilance, Tudíž vnitřní dluh=vývoz-dovoz. Kromně toho centrální evropská banka "tiskne "peníze, aby jich byl dostatek.

Problém není nad, či pod poměry. Problém je kdo je určí. A to je ten, kdo hrabe bezohledně zisky. At´ už z nízkých mezd, nebo z vysokých cen. Je nemoudré zvednout důchodkyni cenu elektřiny a přitom jí vyčíst, že žije nad poměry. To platí i v případě, že vyhodím zaměstnance a příjmu jiného za nižší mzdu. Jinak ale máte pravdu, za to můžou odbory. Ono to chce řízené ceny a řízené platy, hlavně v těch vyšších platových kategoriích. Přečtěte si zákon o finančním hospodaření socialistického podniku, to najdete v archivu ministrstva vnitra. Tam je uzákoněn limit mzdových prostředků v závislosti na tržbách. Ale to už jsme v řízené ekonomice.:-)

2 0
možnosti
VH

Jistě se shodneme, že zadluží pasivní bilance. Jenže v tom clearing nemá prsty. I bez něj by obchod proběhl a byl zaplacen. Ostatně cosi jako clearing probíhalo i dříve (s větším rizikem) - banky si faktická peníze (rozdíl) vyměnily až po určité době. Neposílaly s každou platbou zvláštního kurýra.

  Že ECB "tiskne" nekryté peníze je bezesporné. Čímž zvyšuje inflaci v eurozóně.  Jenže ty vytištěné peníze půjčuje. A opět: teprve těmito vypůjčenými penězi se přes clearing platí. Ten je v tom opět nevinně.

   Pokud říkáte, že jsou vysoké mzdy (přesněji: veškeré příjmy) říkáte naprosto jednoznačně jinými slovy, že žijeme nad poměry. T jste řekl ve svém blogu vy, já to jen zopakoval.   Kdo určí, co je nad poměry? No přece to zadlužování. Nad poměry nežijeme, pokud nejsme zadluženi (neplatí pro výdělečné firmy).  Vždyť celý váš blog není o ničem jiném.

   Jo ono to chce řízené ceny a řízené platy?  To jako myslíte SPK (státní planovací komise)???  Aha - a ta bude vědět, jak je to správně?   

    To podstatné je rovnost (všech) výdajů a (všech) příjmů.  Přirozená, neřízená.  Jak vypadá, je-li cokoliv řízeno pamatuje z doby před čtvrtstoletím a vidím v EU nyní.

0 2
možnosti
VH

No - myslím, že ti "osvětoví pracovníci" píší o zcela jiné realitě: o  s k r y t é m  vnitřním dluhu.

 Jinak systém TARGET je zcela běžný clearing: patby se realizují v reálném čase, vyúčtování je provedeno (zpravidla) denně.  Sám systém je jedním z možných způsobů plateb (clearingem se dávno provádí i platby mezi bankami v ČR). Nic nezaviní, nikoho nezadluží.

   Proč by měly země vyrovnat schodky jiných zemí z realizovaných a (clearingem proplacených) finančních převodů.   Pokud někdo nemá peníze, banka přece neproplatí!!!   Zadlužení vznikne dluhem.  A ten nemá s platebním systémem co dělat.

   V ostatním lze souhlasit: EU žije nad poměry (ať nad tímto vyjádřením nerozumní vyjí jak chtějí).  ČR žije nad poměry "jaksi středně".   Bude hůř: nejhorší ministr financí ČR už ohlásil zvýšení minimálních - a tedy vzápětí všech - mezd.

0 1
možnosti
  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Caveat venditor (Prodávající by měl dát pozor. )
Odpovědnost za vlastnosti prodávaného zboží nese prodávající.
To platí nejen v ekonomii, ale i v politice.