Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Mě by zajímalo co vše zahrnujete pod pojem soukromý kapitál. 

Soukromým kapitálem disponujete i vy. Máte možnost podpořit coby zákazník naši ekonomiku tím, že budete nákupem podporovat naše firmy, jezdit na dovolenou pouze po české krajině atd. atd. 

Z celého článku mám pocit, že zaměňujete příčiny a následky. Ne soukromý kapitál nutí vlády, ale vlády nutí kapitál chovat se tak jak se chová.

1 0
možnosti
Foto

Nákupy na nějakém území možná podporujete nějaký soukromý kapitál, ale ne svůj vlastní, leda nepřímo přes poptávku jeho vlastníků.

0 0
možnosti
Foto

Ano výrobci  a investoři odchází do oblastí které jim umožní tvorbu lepších zisků a jejich rozvoje.  Tím danou oblast ekonomicky pozvedávají a pak ji opouštějí ze stejných důvodů jako opustili  ty oblasti ze kterých přišli.  Co je na tom špatného?   Nejhorší věcí pro společnost je to, když začne investovat stát.

3 0
možnosti
Foto

Dobrý článek. Pokud stát nevstoupí aktivně do ekonomiky, budou občané neomezeně chudnout. Karma R^

1 3
možnosti

Zažil jsem 40  let takového vstupu

3 0
možnosti
Foto

Rv Neviditelná ruka trhu určuje cenu zboží, kvalitu a množství. Jak jednoduché bez zdlouhavého psaní. :-)

0 0
možnosti
Foto

Neviditelná ruka trhu neurčuje nic z toho, předesílám, že ani viditelná ruka státu to nedělá. Figl je někde jinde a v něčem jiném.

0 0
možnosti

Už delší dobu je evidentní, pane autore, že ekonomické hrátky jsou zhoubou pro společnost. Ekonomie má pro lidstvo smysl pouze tehdy, pokud má i morálku. Ta vaše idea ji nemá

0 1
možnosti

Ci moralku? Cinskou... muslimkou, azteckou, socialistickou... nebo krestanskou?

0 0
možnosti
Foto

Pane Kroupo, nejenom vy se tvrdě mýlíte, že Adam Smith hovořil o neviditelné ruce trhu. Pokud v tom obsáhlejším dílku něco takového někde naleznete v anglickém originálu, tedy sousloví "neviditelná ruka trhu" jsem ochoten se s Vámi sejít a zaplatit vám pití až do úplného vašeho společenského vyčerpání. Ostatně byl by to největší kodikologický objev v dějinách ekonomie. Takže by bylo co zapíjet.

1 0
možnosti

No a co, že rozvojové země prudce rostou ??? To je snad dobře, ne!? Jejich chudoba je totiž i naše chudoba a jejich bohatství, bude jednou i naše bohatství.  Správné ekonomické principy zvyšovaly bohatství v jednotlivých zemích v minulosti, pomáhaly odstraňovat chudobu, nu a nyní budou ty stejně správné ekonomické principy zvyšovat bohatství celosvětově. Na tom není nic špatného.  Správný princip zůstane správným principem, bez ohledu jak rozšířená je jeho aplikace.  Neviditelná ruka trhu je jedním z nich.R^

2 0
možnosti

Špatně jste to přečetl. Ten kočovný cirkus zvaný volný pohyb kapitálu staví jednotlivé vlády do situace, kdy musí aktivnmě snižovat sociální úroveň obyvatelstva až na úroveň, kdy z nouze je pracovní síla nucena vzít jakoukoliv práci i za to nejnižší mzdu. Že to není pravda, podívejte se na všechny rozvojové země , podívejte se na Bangladéš. Již desítky let chudo až černo. Podívejte se na země jižní Evropy. Stejně chudo, v USA to není nijak lepší, Ono se to vyrovná, ale na úrovni životního minima. Velmi růžová perspektiva.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS