Otevřený dopis panu Radimu Valenčíkovi(1)

Vážený pane Valenčíku, četl jsem Váš níže uvedený článek. Při čtení Vašeho článku lze nabýt dojem, že každý utečenec, přicházející do EU je něco jako obtížný hmyz.

To je pouze povrchní pohled na věc. Mám dlouhodobé zkušenosti s Muslimskou komunitou. Jsou to v drtivé většině milí, vstřícní lidé. Jsou pohostinní, nepijí, nekradou, což je očividně český národní sport, nehrají hazardní hry, ctí otce svého a matku svou. Mají úžasný smysl pro rodinu. Pomáhají sociálně slabým. Zajisté Vám uniká, že čím více je muslim nábožensky založený, tím více a přísněji dodržuje výše uvedená pravidla. Jejich porušení je pro něj haram, to jest hřích.

Píšete o řadě trestních činů, kterých se mají muslimové dopouštět. Každé právo každého státu sankcionuje trestné činy. Kdo se jich dopustí, musí počítat se sankcemi. O tom jste se jaksi nezmínil. Vpády lupičů a vykrádačů bytů z křesťanské části východní Evropy také patří do kategorie cizinecké zločinnosti a co do četnosti daleko převyšují trestnou činnost muslimů.

Nejlepší pohled na věc je tehdy, kdy si položíme otázku: Co bych dělal na jejich místě kdybych žil v jejich podmínkách? Co by jste dělal, jestliže by jste musel žít v zemi, kterou zcela zničily západní země protože nebyla dostatečně kooperativní v otázce jejich mocenskohospodářských zájmů ?, Co by jste dělal, jestliže by Vám padaly na hlavu bomby pouze proto, že Rusové mají v Sýrii vojenskou základnu? Co by jste dělal, kdyby Vaše nezletilé děti musely pracovat v kamenolomu, plácat cihly z bláta, těžit prvky vzácných zemí či diamanty ve štolách, do kterých by nikdo dobrovolně nevlezl, či sbírat kakaové body, protože je nemůžete uživit? Co by jste dělal, když jako rybář by jste musel paběrkovat na smetišti, protože vám západní země vylovily všechny ryby nebo musel kupovat napůl zkažené maso, protože západní jatka vyřežou prsní řízky a zmražený zbytek prodají do Afriky a tím zničili vlastní chov drůbeže, stejně tak zničili vývozem starého šatstva vlastní textilní průmysl? Prostě Vás připravili o vlastní existenci?  Žil v zemi, která doslova plave na naftě a přitom neměl co do huby? Vašemu dědovi usekli ruku protože nesplnil normu ve sběru kaučuku a jako odškodné plundrujete nerostné bohatství mé země dodnes. (Kongo) Krávu mi nemůžete koupit, kde by se pásla, když pozemky vlastníte vy a pěstujete na ní růže pro vlastní potřebu. (Kenia). Zcela nepochybně by jste udělal to, co vyčítáte imigrantům: Sbalil všech pět švestek a šel za lepším.

Odpověď imigranta je tudíž jednoduchá: Jsem vybombardovaný,žiji v nepředstavitelné bídě v důsledku vaší hospodářské politiky, chamtivosti vašeho soukromého kapitálu. Vyvezli jste váš pauperismus devatenáctého století do našich zemí, plundrujete naše přírodní bohatství, ničíte nás válkou když prosazujete vaše zájmy v naší zemi. Žijete celá staletí na náš účet. Navíc nám násilím vnucujete váš životní styl, a politický systém, který je v rozporu s naší tradicí. Přišel jsem si vzít část toho, o co jste mě léta okrádali, přišel jsem k vám, protože jste válkou zničili mou zemi a spojili jste se s těmi, kteří vám v tom pomáhají. Kde je vaše křesťanské miluj bližního svého jako sebe samého? Jako správní křesťané by jste na místo nářku nad tím že jsme přišli měli bít se v prsa a přiznat vinu: mea culpa, mea maxima culpa..

 

Závěr Vaší úvahy je poněkud povzbudivější.

Zde bych ještě doplnil. Zásadní vinu na současné situaci nenesou ti, kteří do EU přicházejí ale ti, kteří po celá desetiletí plundrují přírodní bohatství zemí Blízkého Východu, Afriky a dalších rozvojových zemí .Vinu neseme všichni, neboť jsme příliš dlouho zavírali před chudobou a zločineckou politikou oči. Vinu neseme sami, neboť po celá desetiletí svobodně a demokraticky volíme vlády a politiky, kteří v těchto zavržení hodných praktikách pokračují. Na místo neinteligentní konfrontace, primitivního vykořisťování pod záminkou volného obchodu a hospodářské soutěže se musíme naučit spolupráci a dělbě práce na principu vzájemného respektování.

(1)http://www.novarepublika.cz/2015/09/bezte-se-tem-uprchlikum-podivat-do-oci.html#more

Autor: Přemysl Kroupa | sobota 5.9.2015 8:21 | karma článku: 9,51 | přečteno: 650x
  • Další články autora

Přemysl Kroupa

Napsáno do šuplíku.

23.2.2019 v 8:15 | Karma: 7,84

Přemysl Kroupa

Vyslechněme obě strany.

19.11.2016 v 8:07 | Karma: 8,12

Přemysl Kroupa

Klaus- Konvičkův syndrom.

4.6.2016 v 7:58 | Karma: 11,01

Přemysl Kroupa

Budeme pracovat až do smrti?

2.4.2016 v 7:59 | Karma: 20,48

Přemysl Kroupa

Plechové kalhoty.

5.3.2016 v 8:12 | Karma: 14,55

Přemysl Kroupa

Jak dál po rozpadu EU

16.1.2016 v 8:00 | Karma: 12,29

Přemysl Kroupa

Proč nefunguje eurozóna

1.8.2015 v 8:01 | Karma: 14,29

Přemysl Kroupa

Neviditelná ruka trhu.

7.3.2015 v 9:05 | Karma: 8,50

Přemysl Kroupa

Žijeme nad poměry

30.3.2013 v 7:57 | Karma: 24,74
  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Caveat venditor (Prodávající by měl dát pozor. )
Odpovědnost za vlastnosti prodávaného zboží nese prodávající.
To platí nejen v ekonomii, ale i v politice.