Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pane Kroupo, nejenom vy se tvrdě mýlíte, že Adam Smith hovořil o neviditelné ruce trhu. Pokud v tom obsáhlejším dílku něco takového někde naleznete v anglickém originálu, tedy sousloví "neviditelná ruka trhu" jsem ochoten se s Vámi sejít a zaplatit vám pití až do úplného vašeho společenského vyčerpání. Ostatně byl by to největší kodikologický objev v dějinách ekonomie. Takže by bylo co zapíjet.

1 0
možnosti
Foto

a tam citováno sousloví "neviditelná ruka trhu"?

0 0
možnosti
Foto

Ne, žadná taková citace tam není, tam se pouze mluví o "neviditelné ruce". Kde a Kdo je mozkem, k jaké paži a tělu je ta ruka připojena, tak o tom tam není půl slova.

Z kontextu to vyplývá, ale trh to není.

0 0
možnosti
PK

Cilem svobodne ekonomiky by melo byt to aby zadny mozek a telo neexistovalo.

0 0
možnosti
Foto

Otázka zní pouze, kdo to tělo či ten mozek ztělesňuje? Co takhle rozptýlené znalosti Hayeka?

0 0
možnosti
LR

Myslících ale dojde co tou rukou myslí.

Že by stát?

0 0
možnosti
PK

Máte vlastně pravdu, všeobecně se to ale deklaruje jako neviditelná ruka trhu. On ale má na mysli neviditelnou ruku blahobytu národů. O to je to ale horší, soukromému kapitálu na blahobytu národa vůbec nezáleží. Protože jsou výrobci formou dělby práce vzájemně propojeni trhem, musí tam ona neviditelná ruka fungovat stejně. Takže bez neviditelné ruky trhu neexistuje neviditelná ruka blahobytu národa. Jestli pan kapitalista investuje jinde, odejde z místní dělby praáce, podrazí-li na onom trhu cenu, zničí tím konkurenci a způsobí národohospodářskou škodu, sníží blahobyt národa, což je mu zcela jedno, snaží se přece o vlastní prospěch. To se lze dočíst v dovětku o nepravdivosti tvrzení mnohých obchodníků že podporují růst blahobytu v zemi.

0 0
možnosti
  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Caveat venditor (Prodávající by měl dát pozor. )
Odpovědnost za vlastnosti prodávaného zboží nese prodávající.
To platí nejen v ekonomii, ale i v politice.