Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Podnikání je druh lidské kreativní činnosti, které pracuje s nesdělitelnými a rozptýlenými znalostmi.  Podnikatelé k realizaci svých podnikatelských cílů tedy používají své, nebo půjčené peníze, své znalosti a svou intuici. Tím, jak podnikají, vytváří nové informace, které pak při svém podnikání využívají ostatní podnikatelé.   Jedině ti , kteří nejlépe odhadnou budoucí potřeby společnosti dosahují zisku a bohatnou.  Ostatní přicházejí o svůj majetek a krachují a jsou tak přinuceni dělat něco jiného. 

Naproti tomu stát jen vysává ze společnosti rozptýlené bohatství a realizuje cíle vládců, ať již demokraticky zvolených, nebo totalitních, nebo monarchistických.  Je jasné, že vše co tito lidé budou dělat bude neefektivní, předražené a špatné, protože projekty které rozjedou a které se ukáží být špatné, mohou dlouhou dobu udržovat právě proto, že prostředky na tyto projekty získávají zdaněním.

Jak je stát neschopný vidíme i  na příkladu tunelu Blanka. 

Problém rozvírání sociálních nůžek se jmenuje sociální stát a ti kdo ho produkují myslí a chtějí řešit poruchy ve společnosti přesně tím samým způsobem, co tu navrhujete.

0 0
možnosti
Foto

Problém, že do budování tunelu Blanka by se žádný soukromý investor nepustil, protože by mu to nepřipadalo efekitvní. Soukromé zisky z tunelu jsou tak rozptýlené, a to v čase, že zkrátka žádnému soukromému investorovi se tato akce nevyplatí. Nemůže v žádném případě si započítat zisky, vyplývající třeba se zlepšení životního prostředí.

Není náhodné, že soukromé společnosti, které investovali do Suezu, Panamy a další zkrachovaly.

0 0
možnosti
Foto

Vyvracíte si vlastní tvrzení.  Ty soukromé společnosti se do náročných projektů přece pustily.  To, že zkrachovaly je jiná věc.

0 0
možnosti
Foto

To je sice fakt, že si vyvracím vlastní tvrzení, ale přece jenom bych řekl, že to není od věci. Ty po nich se poučily a už tedy do investic tohoto typu nebudou vkládat peníze.

Ale stejně platí, že pokud tunel Blanka může přispět k efektivnější obraně území, pak potud je vhodné, aby se na tomto podílel i stát, protože pak třeba ten tunel musí mít poněkud jiné parametry.

0 0
možnosti
  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Caveat venditor (Prodávající by měl dát pozor. )
Odpovědnost za vlastnosti prodávaného zboží nese prodávající.
To platí nejen v ekonomii, ale i v politice.