Diskuse

Jak pan Varoufakis sypal v Bruselu perly.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dvě věci:

1. Je dobré zadlužování (investice) a špatné zadlužování (prožrání peněz). Myslím, že je jasné, který typ Řecko do této doby preferovalo. Není mi tedy jasné, kde jsou záruky, že Řecko dokáže případnou pomoc proměnit v úspěšné nastartování růstu.

2. Globalizace mimo jiné způsobila, že se výroba přesouvá do zemí kde si pracovní síla nezabezpečila dostatečnou míru ochrany a je tudíž lacinější. Dokud se tento problém nějak nevyřeší, tak k žádnému návratu výroby do Řecka (či kamkoliv jinam) nedojde.

1 0
možnosti
Foto

Napsal jste: "Historické zkušenosti zcela jasně ukazují, že státem řízená ekonomika, zejména promyšlená investiční politika vlád jak v nevýrobní, tak i, a to hlavně ve výrobní oblasti je vysoce efektivní a dokáže ve velmi krátkém čase pozvednout státy zemědělského charakteru na úroveň vyspělých průmyslových ekonomik."

Asi žijeme každý v jiném světě.  Historická zkušenost totiž ukazuje, že zatím co Rakousko Uherští mocnáři mohutně investovali, tak je lehce překonaly Spojené státy, které do ekonomiky neinvestovaly, jen se nepletly lidem do cesty.

1 0
možnosti

Tenorem článku je ukázat čtenáři, že snaha vlády pozvednout hospodážsky zemi je vždy ku prospěchu země, zatím co politika vlády spočívající ve žvanění a přenechání země soukromému kapitálu vede k hospdářské devastaci. To vidíme na Číně a USA nyní, EU vč. ČR taktéž. Ukrajina je zářný příklad ve srovnání s Ruskem.

0 0
možnosti

Každý stát jako majitel státního investičního fondu se chová jako podnikatel, to jest je zainteresován na tvorbě zisku, což jest příjmem do státního rozpočtu. Důležité je, že takto vytvoří pracovní místa, a tak zvýší poptávku na trhu. Konečně podobný investiční fond plánuje EU v kombinaci se soukromým kapitálem. Jenže Řecko je z toho pokud vím vyloučeno.

Mzdy v EU nejsou nízké. Existuje masivní cenový dumping z Asie a USA.

Tehdy to řešili tak, že obchodník musel na tuzemském trhu nakoupit v souhrnné ceně tolik, kolik dovezl. Tím se udržovalo vyrovnané saldo zahraničního obchdu.

1 0
možnosti
Foto

Nějak mi to po ránu pomaleji přemýšlí. Radši jsem si to přečetl dvakrát, ale stejně si nejsem jistý, jestli jsem to správně pochopil. Má být lékem na řecké problémy výstavba nových průmyslových podniků? Nejlépe státních, nebo aspoň soukromých s možností nějakého státního dozoru? Při ceně řecké pracovní síly bych to viděl tak, že by si Řecko muselo zase půjčovat, aby ta pracovní místa dotovalo.

3 0
možnosti
Foto

Velmi kvalitní text. Karma R^

0 1
možnosti