Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Abych se přiznal, tak ty dohady o výkonnosti ekonomik a vykořisťování nechápu. Nikdo snad nemůže vážně tvrdit, že jsme na cestách ke komunismu byli lepší než třeba Švýcarsko, Rakousko či NSR. A těch 40 roků máme ztrátu a že jsme blbí, včetně mnoha našich vůdců, tak jsme tu ztrátu nedohnali. Myslím v ekonomice. Že západ  začíná chytat jiné vady, co je na světě bez kazu, je jiná otázka. Milovníků starých časů je mi líto, protože úplně vše také špatné nebylo. Ale nejde žít v nových časech aniž jsou ty staré v čudu. Naši předci to měli podobné.

0 0
možnosti
Foto

,,Kapitalizmus je založen na vykořistˇování člověka člověkem, v socializmu je tomu naopak"...To byl oblíbený vtip našeho dávného mládí. ;-)

V reálu pak pamatujeme: za miliony vyprodukovaného zboží na skladech, často nevalné až mizerné kvality. Tzv. ,,přecvrčkovávání" ukazatelů na VHJ, aby se plnil ,,zadaný plán" a soudruzi si mohli vyplatit premie. Byli na to ,,noty" z ministerstev a pochopitelně to požehnávali i na ÚV, že ;-) Neexistoval marketing a průzkum trhu. Systém ,,fungoval " pouze díky válečnému hospodářství. Věčné ,,mzdové" přestavby. Vše pak krachlo díky tomu, že zmizela ,,černá díra" s názvem SSSR. Nic nebylo, ale ani není na věčné časy;-D

2 1
možnosti

Nevím, jestli zboží bylo nevalné kvality, ale lednička Calex vydržela mým rodičům 30 let, mně 25, televize Tesla Color 460 mně šla 25 let a šla by dále, nebýt přechodu na jiné vysílání, boiler 28 let a tak bych mohl pokračovat.V dnešní době mě lednička vydržela 9 let a to se opravář divil, že tak dlouho, prý se dneska dělají výrobky s životností 5 let a to mohu plně potvrdit.Některé zboží ztěžka přečká dvouletou záruční dobu.

Tenkrát nám ty výrobky opravil kdejaký kutil, dneska to už NIKDO neopraví.

Takže která společnost více ničí životní prostředí?Jestliže za socialismu mně stačily dvě ledničky za život, dneska musím mít nejméně 5 ledniček a jiného spotřebního  zboží.Čili více elektrické energie, více lidské práce, více odpadů atd.

2 1
možnosti
Foto

Výborný rozbor od fundovaného člověka je živou vodou, odplavující nánosy současné propagandy. Ano, za socialismu byli flákači. Ale dnes je jich mnohonásobně více, stačí se podívat kolem sebe. Karma R^

2 7
možnosti
Foto

Fundovaný intervencionista. :-)

2 0
možnosti

Nechápu, co se na systému vykořisťování za socialismu změnilo. Dělník nedostal tu hodnotu, kterou vyprodukoval.. Vyprodukoval víc, akorát mu tu nadhodnotu sebral stát a ne kapitalista..

5 1
možnosti
Foto

Za socialismu  děkník ať dělal, anebo se flákal měl stejně. Jeho životní úroveň byla nižší než dělníka v kapitalismu.  Pracoval v podmínkách ve který by dělník v kapitalismu odmítl dělat. Obchody zely prázdnotou. Kdo si žil jako prase v žitě byli komunisté na vedoucích místech. Měli svoje prodejny, svoje nemocnice, svoje rekreační střediska, svoje obchody, svoje zásobování. Měli se lépe než majitelé firem na západě, protože neměli žádnou odpovědnost.  Socialismu  prosperující firmy, které ukradl oprávněným majitelům přivedl ke krachu.  Zatížil je vnitřním dluhem ve výši 700 miliard korun.

6 4
možnosti
Foto

V  socialismu  vzniká problém toho, co se vzácnými výrobními faktory přednostně produkovat, tak aby byly nejnaléhavější potřeby občanů uspokojeny. Problém s nemožností provádět ekonomickou kalkulaci je pro byrokracii neřešitelný. Tam kde nejsou trhy a následkem toho ani tržní ceny výrobních faktorů, nemáme žádné prvky kalkulace.  Nemáme-li možnost použít kalkulace, neexistuje prostředek k získání odpovědi na otázku, zda byl naplánovaný a provedený projekt (z nespočetně jiných projektů) ten, který se nejlépe hodil k uspokojení nejnaléhavějších potřeb občanů. 

Ano - socialismus nemůže fungovat (ač si stále někteří myslí, že ano) ale on nemůže fungovat ani intervencionismus a s tím také souvisejí veřejné statky, státní správa, problematika měny atd. .

4 1
možnosti
Foto

Právě proto je nutné éru socialismu považovat za hospodářský zázrak, jezdec, který měl k dispozici toliko ruské kolo, tak držel po čtyřicet let tempo s jezdcem, který si to šlapal na Favoritu. A po roce 1989, respektive po r. 2000 dokonce i tomu jezdci na Favoritu došel dech. A začal přešlapovat jenom na místě.

0 1
možnosti

Nejsou zločiny za které by se mělo střílet. Jen za lež, která se pravdě podobá...

3 0
možnosti
Foto

Zbývá odhalit, že jde o lež. Maličkost, že ano.

Mimochodem, kdo by potom zůstal na živu.

1 1
možnosti

Tak, a teď už jen vysvětlit proč takto skvěle řízené firmy byly ve většině případů naprosto nekonkurencescopné na světových trzích.

7 1
možnosti
Foto

No tak jenom těch značek, které se udržely, je více než na Západě, Kofolou počínaje a Škodou konče.

2 6
možnosti
Foto

Fakt je ten, že objem investic byl enormně vysoký. Fakt je současně ten, že efektivnost byla enormně nízká. Provozní efektivnost byla vysoká, investiční efektivnost neobyčejně nízká. Když jsem měl v ruce publikaci Hospodářské ukazatele v zahraničí, tak mě zarazilo to, že objem investic byl vyšší jak na Západě, ale přírůstky základních prostředků byly daleko nižší. Proto také výstavba Prioru v jednom městě trvala pět let, kdežto po r. 1989 výstavba Intersparu jeden rok. Prodejní plocha zhruba stejná.

1 1
možnosti

Díky nízkým mzdám a regulovaným cenám byly pořizovací náklady investičních prostředků nízké. To zlevňovalo pořizovací hodnotu investic. Investice byly realizovány ve třech kategoriích: Federální důležitost, republiková důležitost, místní důležitost(Akce Z) Kromě toho byl státní rozpočet přísně vyrovnaný, nedalo se tudíž investovat na dluh. Priory se stavěly jako podřadné investice, mnohdy jako akce Z.

2 0
možnosti
  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Caveat venditor (Prodávající by měl dát pozor. )
Odpovědnost za vlastnosti prodávaného zboží nese prodávající.
To platí nejen v ekonomii, ale i v politice.